Peelbrand onder controle: nablussen kan nog weken duren

Print

Drone brand v2. Video: ANP

De brand in de Deurnese Peel is onder controle, laat burgemeester Hilko Mak van Deurne weten. Het vuur is nog niet uit en smeult nog op verschillende plekken ondergronds. Nablussen kan weken in beslag gaan nemen, aldus de brandweer. De vijf gezinnen die nog niet terug naar huis konden vanwege rook en brandgevaar, kunnen deze donderdagavond weer in hun eigen bed slapen.

De brand in het Deurnese deel van de Peel brak maandag uit en verwoestte in totaal 800 van de 1000 hectares van het natuurgebied. Daarmee werd de Peelbrand in een klap de grootste natuurbrand die Nederland ooit meemaakte.

Oostenwind

Het vuur kon zich volgens de brandweer razendsnel verplaatsen door de felle oostenwind. Die zorgde er bovendien voor dat veel begroeiing uitdroogde en zo makkelijk ten prooi kon vallen aan de vlammenzee. Door de ontoegankelijkheid van het gebied bleek blussen een helse klus. Er werden vier blusheli’s ingezet en ontzettend veel brandweermensen uit het hele land die het vuur te voet en met handgereedschap te lijf gingen.

Lees ook: Afwachten hoe snel natuur Deurnese Peel zich herstelt na grootste natuurbrand ooit in Nederland

Op het meest kritieke moment van de brand, de nacht van dinsdag op woensdag, waren er 250 hulpverleners op de been om de brand te bestrijden. Bijna honderd mensen uit Liessel, Griendtsveen en Helenaveen moesten hun huis verlaten en geëvacueerd worden vanwege brandgevaar en de rookontwikkeling. In Liessel en Asten hadden inwoners vanwege de windrichting enorm veel last van de dikke rookwolken.

Burgemeester Mak is opgelucht dat het sein brand meester kon worden gegeven. ,,Het is verschrikkelijk dat het dit gebied zo heeft getroffen; het is zeer waardevol voor broedvogels, daar zullen we mee moeten dealen. Ook heb ik erg meegeleefd met onze inwoners die hun huizen moesten verlaten, dat geeft een ontzettende schok als je dat mee maakt.”

Nablussen met hulp van loonwerkers

De brandweer geeft aan misschien nog weken nodig te hebben om de brand na te blussen. Dit omdat het vuur nu ook op verschillende plekken in de ondergrond zit en de veenbrand daar aan het smeulen is. De brandweer blijft voorlopig in het gebied om kritieke plekken te bewaken en vuur te bestrijden met water uit onder andere de Helenavaart. Ook worden de randen van het terrein natgehouden door loonwerkers die met watertanks rondrijden.