Zeven Maastrichtenaren koninklijk onderscheiden

© ANP

Burgemeester Annemarie Penn heeft zeven Maastrichtenaren vrijdagmorgen verrast met de mededeling dat zij bij gelegenheid van Koningsdag een lintje krijgen. Zij heeft iedereen daarover gebeld. De onderscheidingen worden in verband met de coronacrisis op een later moment daadwerkelijk uitgereikt.

René Willems

Huub Esten (80) was meer dan veertig jaar werkzaam bij het Burgerlijk Armbestuur, dat later is opgegaan in Envida. Hij was bijzonder actief in de vakbeweging. Esten was voorzitter van de AbvaKabo-afdeling Westelijk Zuid-Limburg en medeoprichter van de FNV Lokaal Maastricht. Sinds 2016 is hij bestuursadviseur bij FNV Senioren in de regio Maastricht-Heuvelland. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Janvier (70) gaat al ruim veertig jaar als brancardier mee met de Limburgse bedevaarten naar Lourdes. Bestuurlijk is hij actief bij Koninklijke Horeca Nederland, waar hij voorzitter is van de regio Limburg. Hij zit ook in de landelijke ledenraad. Janvier is verder commissaris bij Oostwegel Collection en het bisschoppelijk centrum Rolduc in Kerkrade. Ook hij is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wim Gorren (67) is lang actief geweest voor de Buurtraad Limmel, eerst als lid en later als voorzitter. Nu is hij nog altijd actief voor de nieuwe buurtraad, als adviseur. Ook stond hij onder meer aan de wieg van de Kinderboerderij. Hij is tevens bestuurslid van de Stichting Beheer Kapelaan Lochtmanhuis. Hij is betrokken bij Toneelgroep Limmel en bij carnavalsvereniging De Braniemeekers.

Harry Fricker (64) woont tegenwoordig in het Belgische Gellik, maar heeft zijn sporen hier vooral verdiend in de carnavalswereld. Hij was bestuurslid bij De Sjlaaibök in Amby en penningmeester van de Samewerrekende Mestreechter Vaste­laovesvereiniginge. Hij is verder bij het dragersgilde van de Heilige Walburga in Amby.

Halil Mermi (36) is sinds 2014 eigenaar van Ambulante Hulpverlening Maatschappelijk Werk in Maastricht. Als maatschappelijk medewerker zet hij zich in voor verschillende projecten om bruggen te bouwen tussen culturen en het bestrijden van armoede. Ook was hij lange tijd vrijwilliger bij de Tevhid Stichting/Multicultureel Centrum te Maastricht. Hij heeft een Kledingbank, die uit eigen zak wordt gefinancierd. Hij is een steun voor vele mensen in de stad, met name voor de allochtonen.

Janine Moenen-Schmitz (59) is vrijwilliger bij de Sint Servaasparochie en bij carnavalsvereniging De Keemeleers. Zij verzorgt de contacten met de sponsoren, de administratie van de Keemeleersgazet en collecteert voor sponsorgelden in Wyck. Daarnast is zij al dertig jaar lid van Vocalgroup Evolution. Ze is als reiscoördinator in dienst van de stichting Huis voor de Pelgrim, een samenwerkingsverband tussen diverse bedevaartorganisaties.

Jane Smit (66) bekleedde diverse functies bij Radar en verricht al veertig jaar uiteenlopend vrijwilligerswerk voor deze Stichting. Zo begeleidt ze onder meer dagtochten en vakanties en reizen naar Lourdes. Ook begeleidt ze samen met haar echtgenoot vakanties in Nederland voor groepjes jongeren met een verstandelijke beperking.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal