‘Het lijkt alsof de grensondernemer stinkt naar rotte vis’

‘Het lijkt alsof de grensondernemer stinkt naar rotte vis’

Afbeelding: Frits Has

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

“Jarenlang betalen we met ons bedrijf dat in Geleen is gevestigd netjes onze belasting in Nederland. Maar omdat wij 10 kilometer over de grens in België ons woonhuis hebben, kunnen we fluiten naar de corona-steunmaatregelen.”

Frits en Suzanne Has van Frits Visspecialiteiten in Geleen worden er moedeloos van. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Nederland geeft alleen maar steun aan ondernemers die in Nederland wonen en België vindt dat de Nederlandse regering ons moet steunen omdat zij ook jarenlang de belasting hebben ontvangen. We hopen echt dat we het dit jaar nog gaan redden.”

Moedeloos

Personeel huren ze niet meer in. Frits en zoon runnen de viszaak waar de klandizie inmiddels ook enorm is teruggelopen. Zelf springt Suzanne bij om de in allerijl opgezete bezorgservice zo veel mogelijk bekendheid te geven op social media en daar te helpen waar dat kan. Zo kunnen ze nog een beetje omzet genereren. Maar van de regelingen Tozo, TOGS of NOW kunnen ze alleen maar dromen. Wie de mailwisseling leest die ze hebben gepleegd met overheidsinstanties wordt er bijna zelf moedeloos van.

– Door de grote hoeveelheid berichten met betrekking tot de corona-crisis die binnenkomt heeft het even geduurd voordat u een reactie ontvangt, excuses daarvoor. – Voor het aanvragen van Tozo is scherm 1. Daar kan ik geen Nederlands gsm nummer invullen. Je kan geen Nederlandse landcode kiezen? – Bij het aanvragen van het Noodfonds in scherm 2 kan ik de gele velden niet invullen deze zijn geblokkeerd. Hier heb ik telefonisch al contact over opgenomen een maand geleden. Ze zouden het noteren want ik was niet de enige die hierover heeft geklaagd. – Als u in het buitenland woont dan kunt u vooralsnog geen TOZO aanvragen. – Op 10 april heeft staatssecretaris Van Ark toegezegd dat de Tozo beschikbaar komt voor ondernemers over de grens. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie. – De BBZ-lening loopt volgens mij ook via de TOZO-regeling helaas. – Voor “grensarbeider”-zelfstandige is er momenteel nog onduidelijkheid; Nederland is nog bezig met ontwikkeling van steunmaatregelen.

Niet de enige

Ze zijn overigens niet de enige die tegen een muur met veel kastjes aanlopen. In de Belgische grensstreek wonen veel ondernemers met een bedrijf in Nederlands-Limburg. De burgemeester van Lanaken, Marino Keulen, deed onlangs nog een oproep aan de Nederlandse regering. In een persverklaring gaf hij aan: “Vandaar de oproep aan de Nederlandse regering om de Nederlandse ondernemers die in België gedomicilieerd zijn, met een zaak in Nederland en daar bijgevolg ook jobs en welvaart creëren en er belastingen betalen, toe te laten tot de Nederlandse steunmaatregelen. Dit betekent voor Nederland een beperkte meerkost, maar garandeert het voortbestaan van hun bedrijvigheid en is het herstel van een stuk billijkheid wat vandaag niet bestaat ten aanzien van de bedoelde groep.”

De vraag blijft waarom de Nederlandse overheid hier niet adequaat op reageert. Op deze manier lijkt het erop dat de grensondernemer stinkt naar rotte vis.

Wie tips of adviezen heeft omtrent deze grenskwestie mag deze mailen naar redactie@wijlimburg.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee