Fortuna Sittard opgelucht na chaotische KNVB-vergadering: ‘Eindelijk zekerheid’

Print
Fortuna Sittard opgelucht na chaotische KNVB-vergadering: ‘Eindelijk zekerheid’

Afbeelding: ANP

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht / Itteren / Kerkrade / Eygelshoven / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl -

Bij Fortuna Sittard waren ze opgelucht na het besluit van de KNVB. Het lag al in de lijn der verwachting dat de club als nummer zestien verzekerd zou zijn van nog een jaar eredivisie, maar na het besluit van vrijdagmiddag is dat nu officieel.

De Nederlandse betaald voetbalclubs mochten vrijdagmiddag tijdens een overleg allemaal stemmen over de vraag of er wel of niet gepromoveerd en gedegradeerd moest worden. Zestien teams stemden voor een promotie/degradatieregeling, negen clubs waren tegen en nog eens negen clubs stemden niet. Uiteindelijk besloot de KNVB daarop dat er dit seizoen niemand promoveert of degradeert waardoor de eredivisie er volgend jaar exact hetzelfde uitziet.

Loten

Eventjes kwam tijdens het overleg tussen de clubs ter sprake hoe er omgegaan moest worden met de play-offs. Eerder deze week werd vanuit FC Volendam, dat al een periodetitel op zak had, geopperd om met de periodekampioenen en Fortuna Sittard te loten om een plek in de eredivisie. „Maar daar was de KNVB al snel duidelijk over, dat dat niet ging gebeuren”, concludeert Fortuna-directeur Ivo Pfennings tevreden. „Ik maakte me al niet veel zorgen meer, maar je wilt het toch even horen.”

Pfennings verbaast zich over het feit dat zowat de complete inhoud van het overleg uitlekte naar diverse media. „Ik las het al online en toen wist ik het zelf pas amper.” Ook VVV-directeur Marco Bogers ervoer de vergadering als een ‘chaotisch’ geheel. Volgens hem veroorzaakte de door de KNVB georganiseerde stemming onnodig verdeeldheid onder de clubs. „Terwijl van meet af aan duidelijk was dat het scenario van géén promotie/degradatie het meest reële was. Dat had je als KNVB dus bij de clubs kunnen laten landen, alvorens tot een dergelijke verwarrende bijeenkomst te komen. Vooropgesteld, als bond doe je het nooit goed want er zullen altijd clubs verliezen, maar dit had wat mij betreft anders aangevlogen kunnen worden.”

Bedenkelijk niveau

Frans Erens, interim-manager bij MVV, heeft op zijn beurt begrip voor de worsteling bij de voetbalbond. „Er is gestemd, maar er was geen meerderheid. Ik vraag me af: wat hadden ze dan moeten doen. Misschien werd het besluit wat te autoritair medegedeeld, maar je zal maar directeur van de KNVB zijn op dit moment.” Net als zijn collega Pfennings stoort hij zich aan het lekken naar de pers. Een mening die door Jeffrey van As, technisch directeur van Roda JC, gedeeld wordt. „Bijna alles wat er besproken werd, stond meteen vrijwel letterlijk online. Dat vind ik van een bedenkelijk niveau.” Hij zag het besluit van de KNVB niet aankomen. „Qua verdeling van de Europese tickets hamerden ze op de ranglijst. Dan zou je dat bij promotie/degradatie ook verwachten, maar dat doen ze niet. Dat vind ik gek.”

Fortuna, VVV en MVV wilden niet prijsgeven wat ze hebben gestemd. Roda JC laat weten tegen te hebben gestemd. „Vreselijk voor Cambuur en De Graafschap, maar het seizoen is niet af. Eigenlijk wilden we niet stemmen, maar als ze vragen om een keuze te maken, moet je dat doen.”