Noodkreet na ‘idee’ Trump: drink geen schoonmaakmiddel

Print
Noodkreet na ‘idee’ Trump: drink geen schoonmaakmiddel

Afbeelding: AFP

Drink geen bleek of ontsmettingsmiddel, waarschuwen Amerikaanse artsen en producenten, nadat president Donald Trump suggereerde dat het mogelijk een behandeling tegen het coronavirus kan zijn.

De fabrikant van Dettol en het populaire schoonmaakmerk Lysol bracht een verklaring uit om te verduidelijken dat de producten onder geen beding gebruikt kunnen worden op of in het menselijk lichaam, ‘door injectie, inname of welke route dan ook’.

Trump speelde doktertje nadat een overheidsexpert een onderzoek presenteerde dat suggereert dat zonlicht het virus verzwakt. Bleek en alcohol doden het zelfs binnen enkele minuten. Trump fantaseerde vervolgens vanachter zijn microfoon over gebruik van uv-stralen ‘of gewoon heel krachtig licht’ op of in het lichaam van patiënten. „En dan zie ik ontsmettingsmiddel dat het uitschakelt in één minuut. Eén minuut. En is er een manier waarop we zoiets kunnen doen, met een injectie of bijna als een schoonmaakbeurt?’’ Het zou ‘interessant’ zijn dat te testen, vond hij. Aan de zijlijn keek een van zijn medisch adviseurs, immunoloog Deborah Birx, met samengeknepen lippen toe. Ze greep niet in.

Giftig

Trump claimde een dag later dat hij ‘sarcastisch’ was geweest. Maar zijn suggestie had toen allang gezorgd voor een stroom aan berichten van dokters en lokale overheden die waarschuwen dat desinfecterende schoonmaakmiddelen voor het menselijk lichaam giftig zijn. „Eet alsjeblieft geen wasmiddel en injecteer jezelf niet met welk ontsmettingsmiddel dan ook’’, waarschuwen de autoriteiten in de staat Washington. Eugene Gu, een populaire arts op Twitter: „Als je besmet bent, zit het coronavirus in je cellen. Als je een ontsmettingsmiddel gebruikt om het virus in je eigen cellen te doden, dan sterf je samen met het coronavirus.’’

Artsen vrezen dat Amerikanen die de president hoog hebben zitten, naar de middelen grijpen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu