De PVV als tikkende tijdbom binnen het provinciebestuur

© Rob Oostwegel

Met harde uitlatingen over migranten en felle uithalen naar andere partijen stelt de PVV-fractie de samenwerking binnen het Limburgse extraparlementaire provinciebestuur danig op de proef.

Jule Peeters

De partij van Geert Wilders mocht na de verkiezingen een gedeputeerde leveren in Limburg, maar moest zich in ruil daarvoor houden aan een aantal vooraf gemaakte afspraken. De PVV beloofde onder meer ‘een bijdrage te zullen leveren aan de integratie van nieuwkomers’ en ‘actief deel te zullen nemen aan de Europese Unie’. In de praktijk trekt de partij zich hier niet veel van aan en wordt een beduidend radicalere koers gevaren. Zo probeerde de fractie te voorkomen dat er geld voor integratie wordt vrijgemaakt, en werd een boze brief gestuurd naar de gouverneur na diens oproep voor extra opvang voor asielzoekers. Ook pleit de PVV geregeld voor een vertrek uit de EU.

Over het naleven van de punten zijn geen afspraken gemaakt, blijkt uit gesprekken die De Limburger voerde over het functioneren van het zogeheten extraparlementaire bestuur, dat tien maanden geleden uit de startblokken kwam.

Lees meer: Het experiment in het gouvernement: Avontuurlijk besturen

Ook CDA, FvD en VVD leverden gedeputeerden. Tot dusver heeft de houding van de PVV niet tot grote problemen met die partijen geleid. De vraag is echter hoelang zij dit volhouden. Bij een debat over corona vorige week liep de spanning hoog op nadat de PVV-fractieleider partijen de maat had genomen en ze ervan had beticht ‘cultuurgoeroes te knuffelen’ en ‘over de rug van de crisis partijpolitieke standpunten binnen te halen’.