Eerste vlucht met gestrande Nederlanders uit Marokko eindelijk onderweg

Print
Eerste vlucht met gestrande Nederlanders uit Marokko eindelijk onderweg

Honderden gestrande Nederlanders zijn eindelijk vanuit Marokko onderweg naar huis. Afbeelding: ANP XTRA

Er is een vliegtuig onderweg naar Nederland vanuit Marokko met daarin Nederlanders die eindelijk terugkeren naar huis. Zondagavond steeg een vliegtuig van TUI op uit de Marokkaanse badplaats Casablanca. In de nacht, iets na een uur, zal vlucht OR8378 landen op luchthaven Schiphol.

Zo’n 3000 Nederlandse toeristen en Marokkaanse Nederlanders die op familiebezoek waren, zitten al weken vast in Marokko. Het land heeft het luchtruim gesloten vanwege het coronavirus, in Marokko zelf is een strenge lockdown van kracht.

Marokko liet de afgelopen weken wel mondjesmaat andere nationaliteiten vertrekken, maar de Nederlanders kregen steeds nul op het rekest. Dat zou te maken hebben met de gespannen diplomatieke situatie tussen Nederland en Marokko. Die verhouding is onder meer bekoeld omdat Nederland kritiek had op hoge celstraffen die Marokkaanse demonstranten in het Rifgebied kregen.

Schrijnende gevallen

De focus bij het terughalen ligt nu op de schrijnende gevallen. Iedereen die nog kan blijven zitten waar die zit, moet nog langer wachten. Mensen die echt terug moeten, omdat ze medicijnen of een medische behandeling nodig hebben, omdat ze geen onderkomen meer hebben of omdat ze vanwege een sterfgeval in Nederland terug willen, krijgen voorrang.

Medicijnen

Sommige Nederlanders zaten al wekenlang bij familie, anderen in vrijwel uitgestorven hotels. Maar allemaal wilden ze terug naar Nederland voor hun werk of familie. Dat laatste is momenteel nog belangrijker omdat de ramadan is begonnen. Bij sommige ouderen raakten de medicijnen op, een recept konden ze in Marokko niet krijgen.

Donderdag lieten twee bronnen al weten te horen hebben gekregen dat ze vanavond naar Amsterdam zouden vertrekken. ,,We vliegen zondagavond!”, meldde een Nederlander blij. Hij was twee weken op vakantie in Marokko toen de corona-epidemie uitbrak en zit nu al vier weken vast in een hotel.

Een van de Nederlanders die vastzitten in het Afrikaanse land is zangeres Anouk. De zangeres verblijft al weken in een hotel Marrakesh. Of zij ook met de vlucht meegaat is onduidelijk.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wilde vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad niet ingaan op signalen dat dit weekend een aantal Nederlanders vanuit Marokko naar Nederland kan terugvliegen. Hij zei dat hij zich ‘volledig inzet’ voor de terugkeer van de Nederlanders die vanwege de lockdown in dat land niet naar huis kunnen.