Impassant

‘Je echte naasten, je persoonlijke top 10, top 20, wil je kunnen blijven knoevele

Print
‘Je echte naasten, je persoonlijke top 10, top 20, wil je kunnen blijven knoevele’

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

COLUMN - Door die corona staat De pest van Albert Camus al weken in de boeken top tien. Bekend fenomeen. Je zag het ook na de moslimterreuraanslagen in Parijs, 2015. Toen werd Ernest Hemingway’s ode aan de stad, A moveable feast, massaal gekocht. Hemingway’s verhalenbundel blijft verrukkelijk. Maar Camus, is dat nog wat? Hij behoort tot mijn eerste generatie lievelingsschrijvers. Jack Kerouac, Herman Hesse, dat slag. Allemaal maar zozo schrijvers, voor wie je toch een zwak houdt, net als voor je vriendinnetjes van die tijd, hopend dat zij dat ook voor jou houden.

Wat heb ik van Camus in huis? Ook De Pest? Even kijken. Ja! Met mijn wijsvinger kantel ik het boek uit zijn gelid. Hé, wat valt daar? Die is goed! Er stak een zoepkaart van café De Brök in het boek! Geniale uitvinding van hospes ‘de Sjörk’. Ik heb nota bene recht op nog twee consumpties, wat in die kroeg betekende: pilsjes in een limonadeglas. Stoer, maar wel weinig bier voor je dure zondagscenten. Ik stop de zoepkaart in de doos waarin ook de uitnodiging voor de opening van Strawberry Fields, Maastrichts eerste undergroundcafé, wordt bewaard. Genoeg nostalgie voor vandaag.

Niet dus. Er is nog een stuk papier uit het pocketboek gevallen. Een lijst met namen. De belangrijkste twintig personen uit mijn leven van dat moment. Daar was ik sterk in, lijstjes maken. Ik ga er eens goed voor zitten. Ontnuchtering. Iedereen op de lijst is of dood of niet meer belangrijk. Oppassen nu. Er is al genoeg reden de mismoed in te hebben. Wanneer kan ik mijn huidige top 20 weer om de hals vliegen? Staat de anderhalvemetermaatschappij dat wel toe? Nee, maar die samenleving gaat ‘m ook niet worden.

Tijd voor een compromis. Het oude normaal van geplak en gelebber komt niet terug. Erg? Als we nooit meer handen mogen schudden, is dat erg? Wie zou niét stiekem opgelucht zijn als dat niet meer hoeft? En de drie kussen op de wang, die je meestal aan onbestemde leden van het andere geslacht moet uitdelen? Het is elke keer weer meegenomen als die kelk aan je voorbij gaat. Maar je echte naasten, je persoonlijke top 10, top 20, wil je kunnen blijven knoevele. Kan ook. Het moet nog even worden uitgerekend, maar ik schat dat je met zo’n maatregel - dat je met maximaal 20 mensen warm mag blijven de coronabesmetting op een acceptabel niveau houdt en het leven leefbaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen