Week 34 van de bevrijding: Duitse troepen in Nederland capituleren

© Benelux Press

Op 5 mei 1945, 34 weken nadat de eerste geallieerde troepen de eerste dorpen in Zuid-Limburg bevrijden, tekent de Duitse generaal Johannes Blaskowitz in Hotel de Wereld de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse troepen. Alleen op de Waddeneilanden moet de bevolking nog even wachten op de definitieve bevrijding.

Redactie

Heel limburg bevrijd sinds 3 maart

Spelen met wapens kent fatale afloop

TIENRAY, maandag 30 april - Drie tieners uit Tienray hebben het spelen met wapentuig duur moeten bekopen. De 17-jarige Michel Knoops overleed in het ziekenhuis in Horst. Zijn maatje Piet Huberts werd met granaatscherven in de rug naar het ziekenhuis van Eindhoven gebracht. Ook Jan Raijmakers raakte gewond. Het drietal had de achtergebleven wapens gevonden tussen de Meerlosebaan en de spoorlijn.

Lees ook: De vergeten slachtoffers: ook na de bevrijding vinden kinderen de dood

Propagandachef Goebbels neemt hele gezin mee in de dood

BERLIJN, dinsdag 1 mei - Joseph Goebbels heeft op 1 mei 1945 zelfmoord gepleegd in Berlijn. De propagandachef van de Nazi’s nam ook zijn zes kinderen en zijn vrouw Magda mee in de dood. Goebbels volgde met zijn zelfmoord volgde daarmee het voorbeeld van zijn Adolf Hitler. De Führer en zijn kersverse echtgenote Eva Braun hadden daags ervoor een eind aan hun leven gemaakt. De Russische troepen stonden toen al in Berlijn. Op 2 mei was de stad geheel in handen van de Russen.

© ANP

Duitse troepen in Nederland capituleren

WAGENINGEN, zaterdag 5 mei - In hotel De Wereld in Wageningen wordt op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland getekend. De Duitse generaal Johannes Blaskowitz tekent de onvoorwaardelijke overgave, de Canadese generaal Charles Foulkes neemt die in ontvangst.

Namens Nederland en de Binnenlandse Strijdkrachten is Prins Bernhard aanwezig.

Lees ook: Burgemeesters in oorlogstijd: Goed of fout blijkt niet altijd zwart-wit

Waddeneilanden moeten geduld betrachten

NES, zondag 6 mei - De Duitse troepen hebben officieel gecapituleerd, maar op de waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland weigeren soldaten zich over te geven aan de Binnenlandse Strijdkrachten. Dat vinden ze een zootje ongeregeld en ze zijn bang voor geweld. Pas als het geallieerde leger komt, op 3 juni 1945, leveren ze hun wapens in.

Op Schiermonnikoog gebeurde dit pas op 11 juni. Vlieland bleef bezet tot 31 mei.