Moordenaar van Anne Faber overgeplaatst na voorbereiden ontsnappingspoging

Een rechtbanktekening van Michael P. © ANP

Michael P., de moordenaar van Anne Faber, heeft samen met Admilson R., een van de twee Hoogeveense moordbroers, gewerkt aan een ontsnappingspoging uit de gevangenis.

Yelle Tieleman en Victor Schildkamp

Dat bevestigen ingewijden aan het AD na berichtgeving van RTL Boulevard. De twee zijn inmiddels overgeplaatst.

Volgens het programma zouden de twee zelfs al zo ver zijn gevorderd dat er zelfgemaakte wapens en ontsnappingsmateriaal zou zijn aangetroffen op het gevangenisterrein. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ontkent dat er wapens zijn gevonden, maar erkent wel dat er twee gedetineerden zijn overgeplaatst. ,,In de Penitentiaire Inrichting Vught zijn twee gedetineerden overgeplaatst omdat er vermoedens waren van voorbereiding van een ontsnappingspoging. Er zijn geen wapens aangetroffen op het terrein van de PI.”

Onderzoek

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de ontsnappingspoging van de twee, die vorige week aan het licht kwam. Meteen daarna heeft DJI actie ondernomen. De advocaat van Michael P. wil tot dat het onderzoek is afgerond, niet inhoudelijk reageren. Hij heeft P. na het incident wel al weer gesproken.

Admilson R. heeft momenteel geen advocaat. De oudste (35 jaar) van de tot levenslang veroordeelde broers deed overigens al vaker een ontsnappingspoging. Een bekende van de veroordeelde ex-militair is dan ook niet verbaasd dat dat weer lijkt te zijn gebeurd.

Isoleercel

Nadat de ontsnappingsplannen werden ontdekt is Admilson R. in een speciale isoleercel geplaatst. Vervolgens zou hij met spoed zijn overgebracht naar PI De Schie in Rotterdam. Michael P. is op een speciale afdeling van de gevangenis in Vught geplaatst, en wordt mogelijk overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting.

28 jaar voor moord op Anne Faber

Michael P. werd in hoger beroep tot 28 jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Admilson R. werd samen met zijn broer veroordeeld tot levenslang voor het vermoorden van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal in 2013 en Berend Smit in 2012.

Reactie nabestaanden

Richard Korver, advocaat van de nabestaanden van Jan en Greet Veenendaal: ,,Het is natuurlijk shockerend dat twee van dit soort gedetineerden dit soort plannen kunnen beramen. Al kan je ook zeggen dat er tijdig is ingegrepen, maar dan nog: dat deze twee mannen wapens, wat ik begrijp zelfgemaakte steekwapens, kunnen verbergen is zeer zorgwekkend. Namens de nabestaanden van Jan en Greet Veenendaal kan ik in elk geval zeggen dat het weer volkomen terecht blijkt te zijn dat Admilson levenslang heeft gekregen.”

Alle nabestaanden van beide moordenaars zijn niet geïnformeerd over de ontsnappingsplannen. Zij kwamen er dinsdag achter via de media. Korver denkt er nog over na zich bij de minister te beklagen over het feit dat de nabestaanden niet door de Dienst Justitiële Inrichtingen op de hoogte zijn gebracht. ,,Die verplichting is er formeel niet, maar ik mag in zaken van dit kaliber toch anders verwachten.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal