Journalist Alexander Münninghoff (76) overleden

Print
Journalist Alexander Münninghoff (76) overleden

Alexander Münninghoff in 2014. Afbeelding: Frank Jansen/AD

De Haagse journalist en schrijver Alexander Münninghoff is dinsdag overleden. Dat meldt weekkrant Den Haag Centraal. Münninghoff overleed in zijn huis, na een ziekbed. Hij werd 76 jaar.

Münninghoff, geboren in het Poolse Poznan, werkte van 1974 tot 2007 voor de Haagsche Courant. Ook werkte hij voor de Geassocieerde Pers Diensten en de NOS. Hij was onder andere correspondent Moskou en oorlogscorrespondent in Cambodja. Ook versloeg hij de Eerste Golfoorlog. In 2009 ging hij met pensioen.

In 2009 richtte Münninghoff samen met Maurice Koopman en Jan Nagel de politieke partij OokU op. In 2011 deed deze partij onder de naam 50PLUS mee aan de verkiezingen. Henk Krol, fractievoorzitter van de partij, zegt op Twitter: ‘Medeoprichter van 50PLUS Alexander Münninghoff overleden. Maandag een week geleden sprak ik hem nog. We zullen hem enorm missen.’

Bewogen geschiedenis

Münninghoff schreef meerdere boeken, zoals Tropenjaren in Moskou en Max Euwe. Biografie van een wereldkampioen. In 2014 publiceerde hij het boek De Stamhouder: een familiekroniek, een verhaal over de bewogen geschiedenis van zijn familie. Daarmee bereikte hij het grote publiek, hij ontving in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek.

Samen met zijn vrouw Ellen kreeg hij zes kinderen. Drie van hen overleden vóór hun eerste verjaardag (een jongen werd te vroeg geboren, een jongen kreeg een hersenvliesontsteking toen hij een maand oud was en een jongen overleed toen hij acht maanden oud was).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen