Start Ronde van Spanje definitief niet in Nederland

Print
Start Ronde van Spanje definitief niet in Nederland

De Vuelta zou oorspronkelijk in Nederland van start gaan Afbeelding: ANP

La Vuelta Holanda heeft de start van de Ronde van Spanje 2020 moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van La Vuelta.

Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode, zo liet de organisatie weten. Wel wordt de mogelijkheid met de publieke en private partners van een start in 2022 bekeken.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de Ronde van Spanje naar een later tijdstip verschoven. In Nederland waren de steden Utrecht, Breda en Den Bosch bij de openingsritten betrokken.

Teleurstelling

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, zegt namens de drie steden en twee provincies (Utrecht, Noord-Brabant) dat er sprake is van grote teleurstelling: „Wat keken we er met z’n allen naar uit om een Spaans fiësta te vieren in alle 34 doorkomstgemeenten deze zomer. We waren er helemaal klaar voor. Maandenlang hebben we met ontzettend veel partners, organisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden, vrijwilligers en collega’s gewerkt aan een onvergetelijke start van de 75e editie van La Vuelta in Nederland. Het verschuiven van de drie etappes naar het najaar blijkt technisch niet haalbaar en we hebben geconcludeerd dat er te veel onzekerheid is. Ook rond de ontwikkeling van het coronavirus. Een enorme teleurstelling, maar uiteraard staat de volksgezondheid altijd voorop.”

Lees ook: Wankelt het wielrennen? Jumbo-Visma-directeur Plugge ziet ook kansen

Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur van La Vuelta Holanda, sluit zich daarbij aan: „We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om uit te zoeken of de start in het najaar zou lukken, maar het bleek een te lastige opdracht. Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in deze coronatijd.”

Wel in 2022?

De organisatie van de Ronde van Spanje zou graag zien dat de start nu in 2022 in Nederland plaatsvindt. Dat zei directeur Javier Guillén nadat het nieuws bekend werd.

„Wij wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan”, zegt Guillén. „We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken.”