Braderie en kermis in Oud-Geleen vroegtijdig afgeblazen

De dorpskern van Oud-Geleen. © archief De Limburger/Rob Oostwegel

De traditiegetrouw drukbezochte braderie met kermis in Oud-Geleen gaat komend najaar niet door. De organisatoren hebben in verband met de coronacrisis tot vroegtijdige afgelasting besloten, na overleg met de gemeente.

Laurens Schellen

Voorzitter Harold Gubbels van de organiserende stichting Braderie Oud-Geleen (SBOG) bevestigt de annulering van het dorpsfeest, dat op zondag 6 september zou plaatsvinden. Het kabinet besloot vorige week alle publieksevenementen voorlopig tot 1 september te verbieden. Dat zou dus betekenen dat het festijn, waar ook bekende podiumartiesten hun opwachting maken, mogelijk wel zou kunnen doorgaan.

Onverantwoord

Maar het SBOG-bestuur acht dat niet verstandig en zegt bij voorbaat elk risico voor bezoekers, vrijwilligers en artiesten te willen uitsluiten. „We hebben de kwestie ook besproken met de gemeente. Al bij al vinden we het onverantwoord om meteen in september al grote aantallen mensen bij elkaar te brengen. De gezondheid van een ieder staat altijd voorop, uiteraard ook bij ons.”

Hoofdbrekens

Gubbels, in het dagelijks leven ondernemer in het centrum van Geleen, geeft aan dat met name de anderhalvemeterregel het organisatiecomité bij voorbaat hoofdbrekens kost. „Die veilige afstand tot elkaar kunnen we als organisatie in de praktijk onmogelijk waarborgen. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat ook na 1 september de coronaproblemen nog lang niet de wereld uit zijn.”

Verplichtingen

Het SBOG-bestuur zegt nu alles op alles te zetten om het evenement in 2021 weer doorgang te laten vinden. „In de hoop althans dat dit dan praktisch haalbaar en verantwoord is”, benadrukt Gubbels. Financiële consequenties zijn er volgens hem niet of nauwelijks. „We waren nog geen definitieve verplichtingen aangegaan en de toegezegde sponsorgelden schuiven door naar volgend jaar. Die afspraak hebben we al gemaakt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal