Highschoolklassieker The Breakfast Club is na 35 jaar nog altijd actueel

Print
Highschoolklassieker The Breakfast Club is na 35 jaar nog altijd actueel

Afbeelding: Netflix

Filmrecensie - Wie de film niet kent, kent ongetwijfeld wel de hit die deze klassieker opleverde: Don’t you (Forget about me) van The Simple Minds stond in het voorjaar van 1985 wekenlang op 1.

De film The Breakfast Club is inmiddels 35 jaar oud, maar de tienerproblemen zijn nog altijd even herkenbaar. In deze alom geprezen tienerfilm moeten vijf compleet verschillende pubers op hun vrije zaterdag nablijven in de bibliotheek van hun highschool. Het mooie, verwende meisje, de sportbilly, de nerd, de koele bad guy en het rare buitenbeentje.

De film speelt zich haast volledig af in één ruimte (die bibliotheek), maar weet toch tot de laatste seconde te boeien door de messcherpe dialogen en het perfecte samenspel tussen de vijf (toen nog) jonge acteurs. Vooral Judd Nelson steelt de show als de rebel die iedereen opnaait en beledigt, maar toch een klein hartje blijkt te hebben. Allemaal moeten ze vechten tegen de verwachtingen die de buitenwereld van ze heeft.

Zo moet de sportbilly van zijn dominante vader uitblinken in de gymzaal en het mooie meisje moet opboksen tegen het vooroordeel dat wie knap is, automatisch ook dom en een slet is. In de loop van de dag groeien de vijf steeds meer naar elkaar toe en ontdekken ze dat hun angsten en twijfels eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen.

The Breakfast Club (5 van 5 sterren)

Wat: The Breakfast Club

Regie: John Hughes

Acteurs: Molly Ringwald, Emilio Estevez

Genre: coming of age - dramafilm

Waar te zien: Netflix

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen