Historicus zet namen 2000 oorlogsslachtoffers voetbal online

Print
Historicus zet namen 2000 oorlogsslachtoffers voetbal online

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft de namen van 2000 in de Tweede Wereldoorlog overleden voetballers online gezet. Bijvoorbeeld clubs kunnen er daardoor gemakkelijk achter komen of, en zo ja welke, spelers van hun vereniging tot de slachtoffers behoorden. Vooral hoopt Van de Vooren ook op reacties, die de lijst completer kunnen maken.

Bij de KNVB staat een monument met namen van 2000 omgekomen spelers, maar dan zonder clubs. Die zijn nu door Van de Vooren achterhaald. Bovendien is de lijst in Zeist al in 1949 samengesteld. Van de Vooren: „Het monument was een cadeau van de clubs aan de KNVB. Maar niet alle clubs hebben het uitgezocht of er spelers in de oorlog waren omgekomen. Ajax bijvoorbeeld ontbreekt, terwijl die club toch wel een paar leden is verloren. Veel spelers zijn ook pas jaren later doodverklaard. Ik weet bijvoorbeeld dat bij Sparta nog steeds wordt gezocht naar namen die op deze lijst horen.”

Lees ook: Drama in het stadion: voetbalfans vinden de dood als Duitse granaten tijdens de wedstrijd inslaan

Van de Vooren: „Iedereen kan nu online vinden wat er over zijn club of zijn woon- of geboorteplaats bekend is met betrekking tot het voetbal. Mijn bedoeling is ook dat de lijst gaat groeien. Ik vraag daarom iedereen die iets weet dat te melden. Het gaat niet alleen om spelers, maar ook om bestuurders, vrijwilligers, donateurs. Over hele jonge voetballers, die op kindertransporten zijn gezet. Over verzetshelden. Er is nog veel dat we niet weten.”

Het is ook de bedoeling van de sporthistoricus meerdere archieven aan elkaar te koppelen, zodat ook meer informatie over de genoemde personen gevonden kan worden gevonden en samengevoegd.

Vlak voor de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Tweede Wereldoorlog op 5 mei, vindt Van de Vooren het bovendien een mooi moment de lijst publiekelijk te openbaren. Mede vanwege de coronacrisis spreekt hij van een periode waarin we niet normaal kunnen herdenken én niet normaal kunnen sporten. „Ook in 1940 was voetbal verreweg de grootste sport en van niet te onderschatten maatschappelijk belang. Toen is de competitie echter maar 3 weken stilgelegd. Bijvoorbeeld Juliana uit Kerkrade heeft drie dagen door oorlogsgebied naar Groningen moeten reizen om de competitie af te maken. Dat was vreselijk ingewikkeld.”

Van de Vooren deed veel onderzoek in verband met zijn boek ‘Door Wilskracht Zegevieren’ over sport in de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft in overleg met de uitgever besloten de lijst van 2000 namen niet in het boek op te nemen. „Op papier zouden het 60 pagina’s zijn geweest. Een telefoonboek van omgekomen voetballers.”

Verander hieronder de plaatsnaam om te zoeken

Lees ook de verhalen in onze serie over 75 jaar bevrijding van Limburg