Forse tegenvaller voor renovatie Binnenhof: Ridderzaal wordt niet opgeknapt

Print
Forse tegenvaller voor renovatie Binnenhof: Ridderzaal wordt niet opgeknapt

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Máxima, de troonrede voor op Prinsjesdag in de Ridderzaal. Afbeelding: ANP

Door een tekort van 25 miljoen voor de renovatie van het Binnenhof heeft het kabinet besloten de zogeheten grafelijke zalen niet aan te pakken. Daarmee wordt een bedrag van 20 miljoen bespaard, zo schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De resterende 5 miljoen komt van zijn eigen begroting.

Een van de bekendste grafelijke zalen is de Ridderzaal, waar geheel politiek Den Haag zijn opwachting maakt. Op de derde dinsdag van september roept de voorzitter van de Eerste kamer ‘Leve de koning!’, waarna deze de Troonrede voorleest met de kabinetsplannen.

Half miljard

De extra kosten zijn veroorzaakt door een jaar uitstel van de verhuizing van het Binnenhof naar andere locaties. Ook het langere verblijf van een jaar op het Binnenhof kost geld. Voor de totale kosten van de renovatie van Eerste kamer, Tweede Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State is een half miljard euro uitgetrokken.

Het niet opknappen van de Ridderzaal raakt het oudste stukje Binnenhof. Het grafelijke zalen-complex werd gebouwd tussen 1250 en 1290, naar voorbeeld van een Engelse koningszaal. Gebruikers klagen al decennia over de kou in het gebouw.