Luchtkwaliteit

Corona slaat harder toe in gebieden met veel veehouderijen

Print
Corona slaat harder toe in gebieden met veel veehouderijen

In gebieden met veel intensieve veeteelt lijkt het coronavirus harder toe te slaan. Afbeelding: ANPp

Corona blijkt een stuk harder toe te slaan in gebieden met intensieve veehouderij, zoals Oost-Brabant en Noord-Limburg. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtkwaliteit een rol speelt. Het RIVM en universiteiten kijken nu of er een verband is tussen veehouderij en de impact van het virus.

Dat er een indirecte relatie is tussen slechte luchtkwaliteit en sterfte door het coronavirus, stelde Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid vorige week ook al in De Limburger. In sommige gemeenten in Oost-Brabant en Noord-Limburg ligt het relatieve aantal coronadoden tien keer zo hoog als in veel andere gebieden. De regio telt veel veehouderijen. In heel Brabant en Limburg leven bijna acht miljoen varkens, ongeveer twee derde van het Nederlandse totaal. De provincies herbergen samen ook 40 procent van de kippen- en geitenpopulatie.

Lees ook: Vuile lucht: het verband tussen corona en slechte luchtkwaliteit

Minister Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw) heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar het mogelijke verband tussen veehouderij en luchtvervuiling enerzijds en de impact van corona anderzijds. Het RIVM is daarover in gesprek met onder meer de universiteiten van Utrecht en Wageningen.

Fijnstof

Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht, is een verband tussen vee en het aantal coronaslachtoffers mogelijk. „De concentraties fijnstof, stikstof en ammoniak zijn precies in gebieden met veel besmettingen het hoogst. Dat zijn ook exact de gebieden waar het meeste vee zit. Er is alle reden om dit verder te onderzoeken.” „Mensen in het oosten van Brabant worden ook nu weer ernstiger ziek dan elders, net als bij de Q-koorts het geval was. Het is té toevallig, alles bij elkaar”, zegt Jos van de Sande, voormalig hoofd infectiebestrijdingen van GGD Hart van Brabant. „Op de een of andere manier lijken de luchtwegen van mensen in deze gebieden meer aangetast.”

Lees ook: Negen Nederlandse zorgmedewerkers overleden aan corona, in Limburg ruim 1225 besmettingen

Vervuilde gebieden

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor het verband tussen corona en de luchtkwaliteit. In Italië geldt Lombardije als een van de meest vervuilde gebieden. In Duitsland zijn vooral het zwaar geïndustrialiseerde Ruhrgebied en het gebied rond München, waar veel auto-industrie zit, getroffen door corona. De Wereldbank legt in een nieuw rapport een verband tussen het aantal Nederlandse Covid-19- slachtoffers en de aanwezigheid van fijnstof in de lucht. De conclusie: wanneer de concentratie fijnstof met 20 procent stijgt, verdubbelt het aantal coronaslachtoffers in een gemeente bijna. De wetenschappers stellen dat mensen die in gebieden met veel luchtvervuiling wonen, beter beschermd moeten worden.