Tozo

Kabinet komt grensondernemers deels tegemoet: toch noodkrediet mogelijk

Print
Kabinet komt grensondernemers deels tegemoet: toch noodkrediet mogelijk

Maastricht zorgt voor de uitvoering van de Tozo. Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Maastricht / Itteren -

Grensondernemers, die tot nu toe tussen wal en schip vielen, komen nu toch in aanmerking voor een deel van de Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag bekend gemaakt.

Zelfstandige ondernemers die in Nederland werken maar in een ander land van de Europese Unie wonen, kunnen een bedrijfskrediet van maximaal 10.157 euro krijgen tegen een rente van twee procent. Het ministerie heeft de gemeente Maastricht gevraagd deze kredietregeling voor deze groep ondernemers uit te voeren. Vanwege een snelle, efficiënte en uniforme uitvoering kiest het ministerie ervoor om één gemeente aan te wijzen. De keuze is op Maastricht gevallen omdat deze regio, vanwege de combinatie grensligging en hoeveelheid zelfstandige ondernemers, goed zal zijn voor ongeveer een kwart van het totaal aantal aanvragen dat op 5.000 wordt geschat. Het ministerie zorgt voor de volledige financiële ondersteuning.

Ondernemers die in Nederland wonen maar over de grens werken, komen in aanmerking voor ondersteuning in het levensonderhoud. Deze uitkering hoeft niet te worden terugbetaald. De uitkering kan snel worden verstrekt. De regeling kan met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 worden aangevraagd.

Lees ook: ‘Het lijkt alsof de grensondernemer stinkt naar rotte vis’

De gemeente Maastricht reageert positief op deze klus die extra inzet van personeel vraagt. „Tegelijkertijd biedt dit ook kansen voor de lokale werkgelegenheid die we juist in deze tijd zeker niet onbenut willen en mogen laten”, schrijft wethouder Jim Janssen aan de gemeenteraad.

In een eerdere versie van dit artikel stond een fout waardoor de indruk werd gewekt dat grensondernemers voor de volledige Tozo-regeling in aan merking zouden komen. Dat is niet het geval. Grensondernemers die in Nederland werken, maar in een EU-land wonen, komen louter in aanmerking voor een noodkrediet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →