Theater Laagland herdenkt oorlog in voorstelling over Limburgse kinderen van zwarte soldaten

Print

Bijzondere ‘theatervoorstelling’ van het Laagland. Video: Theater Na De Dam

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

‘Radio Anders’ heet de podcast waarmee theater Het Laagland twee Limburgse kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten in de schijnwerpers zet. Maria Andres en Trudy Habets waren de eerste met een afwijkende huidskleur in het naoorlogse witte Limburg.

Radio Anders is gemaakt voor het nationale initiatief Theater-na-de-Dam. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die gaan over de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Kinderen van zwarte bevrijders staan 4 mei centraal in jeugdvoorstelling theater Het Laagland

Omdat de coronacrisis een live theatervoorstelling onmogelijk maakt, is theatergezelschap Het Laagland uit Sittard aan de slag gegaan met een podcast, Radio Anders. Zes jonge acteurs tussen de 12 en 18 jaar uit Limburg werken mee aan de uitzending die geregisseerd wordt door Karlijn Hamer.

Radio Anders is een podcast over het leven van Maria Andres en Trudy Habets, twee Limburgse bevrijdingskinderen met een zwarte Amerikaanse soldaat als biologische vader. Zij zijn de eersten met een afwijkende huidskleur in het witte katholieke Limburg. Hoe was het voor hen om hier op te groeien en hoe reageren de jongeren van nu op hun verhaal?

Radio Anders gaat op 4 mei om 21 uur in première via de website www.hetlaagland.nl of via de Facebookpagina: Facebook.com/Laagland