Romain Spauwen: ‘Dit virus heeft een enorme krater geslagen in de evenementen- en reissector’

Print
Romain Spauwen: ‘Dit virus heeft een enorme krater geslagen in de evenementen- en reissector’

Afbeelding: © Conatum

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt -

Voor Romain Spauwen, eigenaar van Spauwen Travel Group te Valkenburg, kwam het coronavirus driedubbel zo hard binnen. Zijn bedrijf heeft de functie van touroperator, verzorgt taxidiensten door heel Europa voor Chinese toeristen en organiseert ritten met zijn touringcarbedrijf voor zowel scholen als ook voor de Flixbus.

Alle poten van Spauwen Travel Group zijn dus gefocust op reizen en (internationaal) busvervoer. Een sector die volledig is ingestort. Dat geldt dus ook voor zijn bedrijf. “In eerste instantie was ik in shock,” aldus Romain Spauwen. In de weken voordat medio maart de crisis in Nederland begon, was hijzelf in het buitenland. “Ik zag hoe snel het coronavirus zich over Europa verspreidde. Na thuiskomst liep bij het bedrijf direct de agenda leeg. Geen toeristen meer, scholen dicht, een negatief reisadvies, grenzen op slot. Ik dacht alleen maar: wat gebeurt ons nu? Alles lag stil. In alle drie de takken. Dit virus heeft een enorme krater geslagen in de evenementen- en reissector.”

Nieuwe realiteit Zo snel dat de paniek ontstond, zo snel kwam bij Spauwen ook het besef dat hij zich op de toekomst en een nieuwe realiteit moest voorbereiden. Met het touringcarbedrijf is hij afhankelijk van congressen, evenementen en scholen. “Wij rijden dagelijks met 20 bussen voor de scholen. Dat heeft al veel invloed op het bedrijf. Met de Flixbus konden we ook niet meer door Europa reizen en de Chinese toerist kwam niet meer naar Europa. Gelukkig mochten we nog wel ritten uitvoeren voor de NS. De werkzaamheden aan het spoor gingen door, dus op bepaalde trajecten werden bussen ingezet. Maar waar normaal gesproken 50 mensen in een bus mogen, konden door de maatregelen nu maar 15 personen met een rit mee.”

Uniform reisbeleid Daarmee was hij direct voorbereid op een nieuwe toekomst. Wanneer zullen weer congressen, beurzen, evenementen en vakantie gaan plaatsvinden? “Ik weet het niet. Echt niet. Dat zullen het virus en internationale overheden bepalen. Het is vooral te hopen dat er een uniform Europees reisbeleid komt. Ons bedrijf reist door diverse landen. Het is niet te doen als voor ieder land andere regels gelden.” Voor dit jaar verwacht Spauwen dat hij maximaal 40 tot 60 procent van zijn reguliere omzet kan draaien. Of liever gezegd: dat hoopt hij. “Mijn verwachting is dat we pas medio 2021 weer op normale wijze ons bedrijf kunnen runnen, maar zelfs dat weet ik niet zeker. Want hoe gaat ‘het nieuwe normaal’ er uit zien? En hoe lang duurt het voordat we weer terug naar de oude situatie kunnen gaan? Als die überhaupt ooit nog terug komt. Wij willen ons als bedrijf graag aanpassen, maar ik moet wel weten waar aan.”

Lange termijn Spauwen is er trots op dat het bedrijf al vijftig jaar met veel succes draait. “We zijn een familiebedrijf waar medewerkers belangrijk zijn. Daarom voel ik nu ook een verantwoordelijkheid dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden. Mocht het straks weer normaal zijn, dan hebben we die medewerkers weer allemaal hard nodig, want er is echt geen overschot aan chauffeurs in Nederland. Maar ik geef toe, misschien moeten we op de korte termijn wel lastige afwegingen maken om op lange termijn succesvol te blijven. Het lot van de toekomst ligt niet in onze handen.”

Financiële regelingen Trots is hij in ieder geval op de overheid. Alle regelingen waarvoor Spauwen dacht in aanmerking te komen, heeft hij aangevraagd. “Complimenten aan de Nederlandse regering. De eerste betalingen zijn al binnen. Ze hebben dat echt snel geregeld. Chapeau. Al is het niet zo dat we inderdaad 90 procent van de salarissen door de overheid vergoed krijgen. Het werkelijke cijfer ligt rond de 67,5 procent. De rest moeten we dus gewoon zelf betalen. Terwijl er geen inkomsten zijn. Daarom kijk je als ondernemer ook naar andere financiers of het verkrijgen van leningen voor te overbruggen. Ons is dat gelukt. Er wordt wel streng gekeken naar de situatie voor de crisis, het toekomstperspectief en de strategie van de onderneming in deze crisis. De financiële ondersteuning en regelingen van de overheid zullen aanvullend ook nog maanden nodig zijn. Gelukkig beschikken wij hierdoor over een goede buffer en kunnen de situatie dit jaar wel aan. Tevens zijn we in gesprek met onze leveranciers, medewerkers en klanten. Hoe kunnen we dit samen oplossen? Dit stijgt boven alle reguliere bedrijfsrisico’s uit. Wij willen transparant en eerlijk zijn. Hopelijk zijn onze partners dat ook.”

Reisgedrag De verwachting is dat landen eerst intern weer open gaan en daarna pas de grenzen. Niet essentiële reizen, zoals toerisme en zelfs een deel van de zakelijke tripjes, zijn volgens Spauwen voorlopig niet mogelijk. “Ik hoop dat 1 september een reële datum is waarop we weer normaal ons werk kunnen doen. Dan komt de volgende onzekerheid. De psyche van de mens. Hoe willen mensen dadelijk op vakantie en hoe vaak gaan ze dadelijk weer reizen. Wij verzorgen vooral veel groepsreizen. Waar willen ze naar toe? Blijft Italië een toeristische trekpleister? Wij proberen ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden en houden alle scenario’s tegen het licht. Maar behalve de anderhalve meter-regel heb je tevens met emoties te maken. Het is allemaal gissen. Wij zitten nu in de wachtstand. Meer kunnen we niet doen.”

Toch verwacht Spauwen dat de reispiek vroeg of laat weer terugkeert. “Wat we nu ervaren, heeft nog geen mens meegemaakt. Het is van alle tijden. Maar mensen zullen blijven reizen, evenementen gaan weer georganiseerd worden en de scholen gaan open. Het heeft alleen meer tijd nodig en zal wellicht op een andere manier geregeld moeten worden. Ondernemers moeten zorgen dat ze dan klaar voor zijn de nieuwe situatie.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg