Overheid

Noodsteun voor ruim 6700 Limburgse ondernemers om loonkosten op te vangen

Noodsteun voor ruim 6700 Limburgse ondernemers om loonkosten op te vangen

Afbeelding: ANP

In Limburg hebben tot nu toe 6764 ondernemers geld gekregen van uitkeringsinstantie UWV als tegemoetkoming in de loonkosten.

Vooral horecabedrijven en cateraars en de detailhandel hebben gebruikgemaakt van de zogenoemde NOW-regeling.

Landelijk hebben ruim 21.000 werkgevers in de horeca en catering in totaal 282 miljoen euro gekregen. Het verwachte omzetverlies in die sector is 82 procent.

Lees ook: ‘Ruim duizend horecazaken dreigen deuren weer te openen’

In Limburg komen de meeste goedgekeurde aanvragen uit het zuiden. In Zuid-Limburg gaat het om 3420 ondernemers. In Midden-Limburg zijn het er 1581 en in Noord-Limburg 1763, meldt UWV.

Voorschot

In heel Nederland hebben 114.000 werkgevers volgens UWV een beroep gedaan op de NOW-regeling. Van hen hebben er al 104.000 een voorschot gekregen van in totaal 1,9 miljard. Bedrijven die een beroep doen op de NOW-regeling kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Verder hebben 20.533 bedrijven in de detailhandel een voorschot gekregen en 17.589 ondernemingen in de ‘overige commerciële dienstverlening’. Ze kregen respectievelijk 191 miljoen en 343 miljoen euro aan voorschotten.

Vooral werkgevers met minder dan tien mensen in dienst krijgen een NOW-voorschot. Het gaat om 70.220 bedrijven. Iets meer dan 21.000 ondernemers met 10 tot 25 werknemers kregen geld van het UWV. Van grote bedrijven met meer dan 250 werknemers werden 619 aanvragen goedgekeurd.

Niet verbaasd

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is niet verbaasd over het aantal aanvragen. „We zien dat de groei afvlakt, op zich is dat in lijn met de verwachting.” Voor de regeling is voor drie maanden 10 miljard euro gereserveerd.

Verder hebben ongeveer 300.000 ondernemers volgens Koolmees een beroep gedaan op de Tozo-regeling, de steunmaatregel om zelfstandige ondernemers door de huidige crisis te loodsen. Ook dit aantal is in lijn met de ramingen, aldus de bewindsman.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen