Kim Jong-un voor het eerst in 20 dagen weer in openbaar gezien

Print
Kim Jong-un voor het eerst in 20 dagen weer in openbaar gezien

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un knipt een lint door als officiële openingshandeling van een fabriek voor kunstmest, in zijn eerste publieke optreden in twintig dagen. De foto’s zijn verspreid door de Noord-Koreaanse regering. Afbeelding: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is voor het eerst in twintig dagen weer in het openbaar gezien. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Kim zou met ernstige gezondheidsproblemen kampen en zich daarom hebben teruggetrokken. De afgelopen weken werd veel gespeculeerd over de toestand van de Noord-Koreaanse leider.

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bezocht Kim zaterdag (lokale tijd) een nieuwgebouwde mestfabriek ten noorden van hoofdstad Pyongyang. Het persbureau meldt verder dat hij in gezelschap was van zijn zus Kim Yo Jong, van wie analisten denken dat ze haar broer mogelijk zou kunnen opvolgen als hij zelf niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren.

Volgens KCNA barstten de medewerkers van de fabriek uit in ‘daverend gejuich’ voor de leider. Buitenlandse media hebben het bericht van KCNA nog niet kunnen bevestigen.

Ongebruikelijk

Kim liet zich vorige maand niet zien op de belangrijkste Noord-Koreaanse feestdag op 15 april. Dan wordt stilgestaan bij de geboorte van zijn grootvader Kim Il-sung, de Noord-Koreaanse vader des vaderlands. De afwezigheid van Kim gold als zeer ongebruikelijk en leidde tot speculatie dat hij misschien ernstig ziek is of zelfs is overleden.

Noord-Koreaanse media berichtten eerder wel dat de leider diplomatieke brieven stuurt, maar traden niet in detail over waar hij zich bevindt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →