Peiling: vrijheid nu meer gewaardeerd dan voor de coronacrisis

Print
Peiling: vrijheid nu meer gewaardeerd dan voor de coronacrisis

Afbeelding: Getty Images

De helft van de Nederlanders zegt zijn vrijheid nu, door de beperkende maatregelen, meer te waarderen dan voor het coronavirus uitbrak.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 26.000 mensen van het Opiniepanel van EenVandaag, in de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ondanks dat er geen evenementen en festivals zijn, is bijna twee derde (63 procent) van plan om op de een of andere manier stil te staan bij Bevrijdingsdag.

Ook na 75 jaar vinden mensen het nog altijd belangrijk dat we op 4 mei herdenken (88 procent) en op 5 mei de vrijheid vieren (81 procent). De meeste mensen (80 procent) zijn bijna altijd twee minuten stil op 4 mei om 20.00 uur. Dit keer is 89 procent van plan stil te zijn. Tijdens die twee minuten wordt vooral gedacht aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan kennissen en familie die de oorlog hebben meegemaakt. De helft gedenkt ook slachtoffers van andere oorlogen.

Niet te vergelijken

Ondanks de huidige coronamaatregelen heeft driekwart van de ondervraagden het gevoel dat ze in vrijheid leven. Een reactie in de enquête van EenVandaag: „Wij hebben nu moeite met binnenblijven, maar denk eens aan die (Joodse) onderduikers. Zij moesten dag en nacht stil zijn en met hele gezinnen in één kamer verblijven. De huidige situatie is lang niet te vergelijken met de periode toen: we zijn, ondanks de maatregelen, hartstikke vrij.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen