Nieuwe poging om dolfijn uit Amsterdamse haven weg te krijgen

Print
Nieuwe poging om dolfijn uit Amsterdamse haven weg te krijgen

De dolfijn zwemt nog steeds in de haven van Amsterdam. Afbeelding: SOS Dolfijn

Medewerkers van de Stichting SOS Dolfijn proberen zondag opnieuw dolfijn Zafar, die gisteren in de haven van Amsterdam terecht is gekomen, daar weg te krijgen.

De tuimelaar kwam mee met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk, het dier zwom er drie dagen naast.

Zafar is een bekende alleenlevende dolfijn die normaal voor de kust van het Franse Bretagne leeft. Een poging van SOS Dolfijn hem zaterdag terug te loodsen naar de Noordzee is niet gelukt. ,,Hij blijft hangen bij het schip waarmee hij is binnengekomen. Hij heeft daar kennelijk toch affiniteit mee, soms zoeken dolfijnen die alleen leven, toch sociaal contact”, aldus een medewerkster van SOS Dolfijn. Volgens haar is het dier gezond. Hij heeft ontlasting dus hij eet ook. Ze spreekt van een zorgelijke situatie.

Water te zoet

Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater. De haven is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet. Dit kan volgens de stichting gezondheidsproblemen veroorzaken. Tuimelaars zijn grote dolfijnen die bijna vier meter kunnen worden. Zafar is ruim drie meter lang.

Zondag wordt in eerste instantie geprobeerd het dier met een bootje van SOS Dolfijn richting zee te lokken. Mocht dat niet lukken dan wordt mogelijk gevraagd of het vrachtschip waar het dier mee binnenkwam wil proberen hem weer weg te loodsen, via de sluizen bij de haven van IJmuiden weer terug de Noordzee in.

De stichting roept mensen op niet naar de haven te komen om een glimp van de dolfijn op te vangen, omdat dit de hulpactie kan verstoren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen