Lisette en Jo uit Stein kunnen tot vreugde van velen niet stoppen met muziek maken

Print
Lisette en Jo uit Stein kunnen tot vreugde van velen niet stoppen met muziek maken

Lisette en Jo Frederix tussen de verhuisdozen, die ze in hun programma ook gebruiken om mensen aan het lachen te maken. Afbeelding: Françoise Petersen

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Ze maken al samen muziek vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen. En ondanks dat Lisette en Jo Fredrix er eigenlijk al een tijdje mee gestopt zijn, maken ze op dit moment meer muziek dan ooit tevoren.

„We hebben elkaar in 1974 ontmoet op de kermis van Stein. Zo ging dat vroeger”, vertelt Lisette Fredrix die destijds in de drumband van Fanfare Meers de trom bespeelde. De eveneens 65-jarige Jo speelt al sinds zijn negende accordeon. „Destijds met een schoolvriend, maar die wilde er eigenlijk mee stoppen”, vertelt hij. Zo werd één en één twee. „Sindsdien zijn we ook een muzikaal koppel”, zegt het inmiddels 44 jaar getrouwde stel in koor.

Klachten

Het duo speelde van Stein tot Luxemburg en van Brabant tot Duitsland. Voornamelijk in de weekenden, want ze werkten allebei fulltime. Lisette onder andere op DSM, Jo als sociaal werknemer bij WSP Parkstad vanwege klachten aan het netvlies. „Ik heb inmiddels nog maar twaalf procent zicht”, vertelt hij. „Daardoor heb ik in de loop der jaren al afstand moeten doen van een aantal zaken. Zo kan ik niet meer fietsen.” Maar accordeon spelen is geen probleem. „Ik doe alles oet de kop.”

Stoppen

Het duo besluit in 2014 alle apparatuur te verkopen. „We zijn ermee gestopt, omdat het te zwaar werd.” Ook Lisette, die steevast achter het drumstel plaatsnam, kreeg klachten van het sjouwen met alle spullen. „Ach”, zegt ze, „we worden soms nog wel gevraagd. Je weet wel hoe dat gaat. We kunnen het toch niet laten.” Bijvoorbeeld laatst nog, 19 maart. „Onze kleinzoon was jarig. We hebben toen een filmpje voor hem gemaakt en op Facebook gezet.”

Verzoekjes

Ralf op het Broek van de Facebookpagina 366daagvastelaovend zag het voorbij komen en spoorde het duo aan om dagelijks een liedje te plaatsen. „Dat leek ons wel leuk”, lacht Lisette, „maar het is wel een beetje uit de hand gelopen.” Ze hebben er inmiddels veertig uitzendingen opzitten, die dagelijks op Facebook worden geplaatst. „Iedereen blijft maar verzoekjes indienen en ideeën aandragen”, vervolgt ze. „De uitzendingen duren nu zo’n 50 minuten.” Het aantal uitzendingen is nu gereduceerd tot woensdag, zaterdag en zondag. „Omdat we in een verhuizing zitten. Maar we willen mensen een glimlach bezorgen in deze lastige coronatijd.”

Zuurstof

Of dat gelukt is? „De reacties zijn overweldigend”, vervolgt Jo. „Op de stoep worden soms flessen wijn, bloemen en zelfs een ketel soep neergezet, om ons te bedanken.” En dus maakt het duo nu meer muziek dan ooit tevoren. Dat zullen ze overigens ook altijd blijven doen, omdat ze er niet alleen anderen een glimlach mee bezorgen. Het is ook hun eigen gezonde portie levenslust.

Een uitzending bekijken? Dat kan via de Facebookpagina 366daagvastelaovend en op de persoonlijke pagina van Lisette. De uitzendingen starten om 18.00 uur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen