Zeilschip brengt in Amsterdam verdwaalde dolfijn weer naar zee

Print
Zeilschip brengt in Amsterdam verdwaalde dolfijn weer naar zee

Afbeelding: EPA

Medewerkers van de Stichting SOS Dolfijn zijn er zondag in geslaagd de tuimelaar die zaterdag in de haven van Amsterdam terechtkwam via de sluizen bij IJmuiden naar de Noordzee te brengen.

De tuimelaar, die Zafar wordt genoemd, kwam mee met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk. Het dier zwom drie dagen naast het schip en ging mee door de sluizen naar Amsterdam.

Een poging om de dolfijn met een andere boot terug te lokken naar IJmuiden lukte niet. Vandaar dat besloten werd het zeilschip, getrokken door een sleepboot, terug te laten varen naar de sluizen bij IJmuiden. De dolfijn zwom mee de sluizen in. Vervolgens begeleide een team van SOS Dolfijn het dier verder richting zee.

Zafar is een alleen levende dolfijn die normaal voor de kust van het Franse Bretagne verblijft. Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater. De haven is geen natuurlijk leefgebied voor dolfijnen en het water is er brak tot zoet, waardoor het dier gezondheidsproblemen zou kunnen krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen