‘Schaamteloze’ Weerter politiemol vijf jaar de cel in

Print
‘Schaamteloze’ Weerter politiemol vijf jaar de cel in

Afbeelding: De Limburger

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Voormalig politieman Mark M. (33) uit Weert moet vijf jaar de cel in omdat hij geheime informatie aan criminelen gaf. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag bepaald. De Weerter politiemol haalde duizenden stukken uit de databank van de recherche. Een deel daarvan werd later bij criminelen teruggevonden.

Een medeverdachte werd vrijgesproken, twee anderen kregen respectievelijk drie jaar en zes maanden cel opgelegd.

Volgens het hof heeft M. de geheime informatie ‘schaamteloos’ gedeeld met anderen en het vertrouwen geschonden en politiewerk gefrustreerd. De veroordeling heeft ook betrekking op omkoping, het bezit van valse paspoorten, computervredebreuk en witwassen. Volgens het hof is niet aangetoond dat er sprake was van een criminele organisatie.

Lees ook: Dankzij corona blijft Weerter politiemol nog even uit de cel

Naast de celstraf mag M. tien jaar niet meer werken in een openbaar ambt.

M. zit momenteel nog in Oekraïne, het thuisland van zijn vrouw waar hij een nieuw leven heeft opgebouwd. Hij volgde het hoger beroep in zijn zaak via Skype, omdat hij vanwege de coronacrisis niet in staat was om te reizen. Ook zijn uitspraak kon hij via de digitale weg volgen. Zo hoorde hij ook hoe het hof onmiddellijke aanhouding vonnist. De verbinding was echter zo slecht dat het hof de uitspraak maandagmiddag nog een keer opnieuw voorleest. Advocaten en verdachten krijgen dan de kans om in de zaal aanwezig te zijn, of opnieuw via Skype in te loggen. Voor M. zelf zal alleen dat laatste een optie zijn.

Hoe en wanneer M. aangehouden moet worden, en hoe hij na zijn veroordeling überhaupt terug kan keren naar Nederland om zijn straf uit te zitten, is nog onduidelijk. Bij zijn eerdere veroordeling voor de rechtbank - ook toen werd vijf jaar opgelegd - werd ook onmiddellijke gevangenneming gevorderd vanwege vluchtgevaar. Dat was ook toen niet mogelijk omdat M. in Oekraïne zat. Hij meldde zich een week later zelf, maar werd door een procedurefout vrijgelaten in afwachting van zijn hoger beroep. Momenteel is het feitelijk onmogelijk om naar Nederland te reizen, stelt advocaat Jan-Hein Kuijpers.

Abonnementen

De zaak tegen M. kwam aan het rollen na een inval van de Fiod bij een omstreden autohandelaar in Oirschot. Daar werden digitale bestanden gevonden die afkomstig waren uit databank Blue View van de recherche. Uit onderzoek bleek dat de stukken zijn opgevraagd door Weertenaar Mark M. die destijds bij de politie werkt. Volgens justitie verkocht M. ‘abonnementen’ aan criminelen, die regelmatig stukken kregen als er iets was toegevoegd aan hun dossier. M. had zijn computer zo ingericht dat hij een waarschuwing kreeg als er iets in bepaalde dossiers veranderde. Tijdens een undercoveroperatie op Curaçao haalde een politieman M. over om gegevens voor hem op te zoeken in Blue View. Nadat hij de stukken in 2015 overhandigde, werd hij aangehouden.

Nieuwsgierigheid

M. zelf heeft steeds aangegeven dat hij de vele duizenden pagina’s in het systeem beroepsmatig en uit nieuwsgierigheid opvroeg. De keer dat hij stukken aan de undercoveragent leverde, was hij onder druk gezet, stelt hij. Door de rechtbank in Limburg werd M. twee jaar geleden nog tot vijf jaar cel veroordeeld. De rechters vonden dat niet was bewezen dat M. geld kreeg voor de 52 ‘abonnementen’. Toch was er wel sprake van omkoping omdat er sprake was van wederdiensten, stelde de rechtbank. Het hof volgt diezelfde redenering. Advocaat Jan-Hein Kuijpers adviseert zijn cliënt om in cassatie te gaan omdat het Hof feitelijk een hogere straf oplegt dan de rechtbank. „Hij wordt vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, maar toch blijft de straf vijf jaar.”

Vrijspraak

Medeverdachte Berry S. (41) uit Veldhoven - die eerder nog tot een jaar cel werd veroordeeld - werd vrijgesproken door het hof omdat niet is bewezen dat hij zelf om de vertrouwelijke stukken over hem heeft gevraagd. Medeverdachte Mark S. (50) uit Eindhoven kreeg, net als eerder bij de rechtbank, drie jaar cel. Hij wordt gezien als de ‘makelaar’ die als tussenpersoon fungeerde tussen M. en zijn criminele afnemers. Bij een inval in het huis van S. werden in een geheime ruimte onder de trap dossiers over criminelen gevonden die gebaseerd zijn op stukken die M. uit de databank van de recherche haalde. Ook lag er 235.000 euro aan contanten. Medeverdachte Jeffrey van den A. uit Geldrop (35) moet een half jaar de cel in omdat hij gegevens van de Weerter politieman had gevraagd. Hij werd eerder nog tot acht maanden veroordeeld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen