Plofkraker voortvluchtig na achtervolging in Weert

Print

Achtervolging na plofkraak in Duitsland. Video: WeertdeGekste

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De politie heeft maandagmorgen in Weert na een achtervolging twee verdachten van plofkraken aangehouden. Een van de plofkrakers is nog voortvluchtig

De auto van de verdachten was betrokken bij een plofkraak in Duitsland. Tijdens de achtervolging reed de bestuurder op de Roermondseweg bij restaurant De Tos in Weert tegen een hekwerk.

De chauffeur van de auto kon meteen worden aangehouden, twee verdachten vluchtten. Een van hen kon al snel worden ingerekend, de ander is nog steeds voortvluchtig.

Explosief aangetroffen

In de vluchtauto is een explosief aangetroffen. Het explosief wordt door de EOD uit elkaar gehaald waarna er een deel tot ontploffing wordt gebracht en een ander deel naar het NFI gaat voor nader onderzoek. In de kofferbak van de auto is een stof aangetroffen waarvan onderzocht wordt of het om brandstof gaat. De weg blijft in verband met het onderzoek voorlopig nog afgesloten.

Bij de achtervolging heeft de politie waarschuwingsschoten moeten lossen. Bij het klemrijden van de vluchtauto is een politieauto beschadigd geraakt.

Meerdere plofkraken

Op meerdere plekken in Duitsland, zoals in Brüggen net over de grens bij Swalmen, vonden de afgelopen weken plofkraken plaats.

In het Duitse Schwelm in de buurt van Wuppertal vond in de nacht van zondag op maandag een poging plofkraak plaats waarop de verdachten richting Nederland vluchtten. De Duitse politie waarschuwde de meldkamers in Nederland en gaf het merk en model van de auto door. Agenten werden gevraagd uit te kijken naar de betreffende auto. Zij zagen op een gegeven moment de auto rijden en zetten de achtervolging in. Waar dat gebeurde is nog niet bekend.

Politiehond

Bij de achtervolging werden een helikopter en een politiehond ingezet. De personalia van de verdachten die zijn aangehouden is op dit moment nog niet bekend.

De politie in Nederland heeft de zaak in onderzoek.

Rolluik

De betreffende geldautomaat in Schwelm werd volgens een woordvoerster van de Duitse politie vorig week al bezocht door inbrekers. Ze probeerden 30 april het rolluik voor de automaat omhoog te wrikken. Nadat een buurtbewoner de politie had gewaarschuwd, sloegen de daders op de vlucht.

Dit keer werd de politie waakzaam, toen ze in de nacht van zondag op maandag in de buurt van deze geldautomaat een auto met gestolen Duits kenteken zagen. Het merk en type auto werd volgens de politiewoordvoerster in de afgelopen tijd vaker gebruikt bij plofkraken in Schwelm en omliggende plaatsen. Zo werden in Schelm zelf in de afgelopen tijd tot drie keer toe een geldautomaat met succes gekraakt. Toen de agenten de auto naderden gingen de daders ervandoor.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen