Boa heeft het druk door coronamaatregelen: ‘De sociale controle van burgers is erg merkbaar’

Print
Boa heeft het druk door coronamaatregelen: ‘De sociale controle van burgers is erg merkbaar’

Michel van der Ven heeft het als boa in de gemeente Simpelveld druk met het aantal toegenomen meldingen. Afbeelding: Peter Trompetter

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Ondanks dat er minder personen op straat zijn, heeft Michel van der Ven het als boa in de gemeente Simpelveld druk sinds de maatregelen tegen het coronavirus in het leven zijn geroepen. „De sociale controle van burgers is erg merkbaar.”

In het aantal meldingen die inwoners van Simpelveld doen bij Van der Ven, is absoluut een stijgende lijn te zien, vertelt hij. „Meldingen krijgen van burgers is voor ons bekend. En dat is ook nodig; zij zijn samen met ons de ogen en oren van het dorp. Maar het aantal meldingen is sinds de invoering van onder andere de anderhalve meter afstand sterk toegenomen.” En dat is een goed teken, merkt de buitengewoon opsporingsambtenaar op. „Dat betekent dat de mensen uit het dorp weten wat die maatregel inhoudt en er alert op zijn dat hun buurtgenoten die ook naleven.”

Jongeren

Die stijgende lijn houdt echter niet in dat Van der Ven dagelijks mensen op de bon slingert. „Nee hoor, helemaal niet. We gaan op niet ‘op zoek’ naar overtredingen, we gaan enkel af op meldingen of op wat we zelf zien tijdens een ronde. En er zitten ook meldingen bij die bij aankomst op de plek vals alarm blijken te zijn.” De meeste meldingen gaan over samenscholende jongeren. Drie is te veel volgens de regel, en soms zitten ze met een man van zes tot tien bij elkaar. „Dat zou normaal uiteraard geen probleem zijn, zelfs niet als ze bijvoorbeeld luidruchtig zijn. Dan denken mensen ‘ach, ik ben vroeger ook jong geweest’. Maar die weemoed is er nu even niet meer.”

Soms krijgen die jongeren een officiële waarschuwing. Treffen we diezelfde jongeren nogmaals aan, dan verwijzen we ze naar Halt (Het Alternatief), die een passend - meestal corona-gerelateerd - programma in petto heeft. „Als de betreffende tiener dat programma probleemloos voltooit, vervalt het proces-verbaal. Negen van de tien keer zie ik ze daarna niet meer in een groep op straat.”

Verandering

Niet alleen jongeren verschijnen veel op straat. Sinds de aankondiging vanuit Den Haag dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open kunnen, ziet Van der Ven een verandering in het dorp. „Mensen vervallen in het proces van business as usual. Gezinnen gaan weer compleet naar de supermarkt, mensen houden minder afstand op straat in het passeren.” Ergens begrijpt de boa de schifting wel. „Je ruikt, ziet en voelt ‘het’ niet. Maar toch is het belangrijk dat we met z’n allen volhouden. Als iedereen zich aan de regels blijft houden, ben ik een tevreden mens.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →