Kabinet zet Emile Roemer in voor arbeidsmigrant in coronacrisis

© Archieffoto Robin Utrecht/ANP

Het coronavirus dreigt om zich heen te grijpen onder arbeidsmigranten in Nederland, vreest het kabinet. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) neemt waarnemend burgemeester van Heerlen en oud-SP-leider Emile Roemer in de arm om te kijken wat er moet gebeuren om dat te voorkomen.

Redactie

Arbeidsmigranten waren al kwetsbaar en vaak te afhankelijk van hun werk- of opdrachtgever, maar de coronacrisis maakt hun problemen ‘alleen maar pregnanter’, schrijft Koolmees aan de Tweede Kamer. Ze zijn bijvoorbeeld te krap behuisd en werken te dicht op elkaar om onderling een veilige afstand te bewaren en lopen daardoor het virus sneller op. Als ze ziek worden, verliezen ze soms hun baan, waardoor ze zonder geld en zorgverzekering op straat belanden.

Er moet snel iets gebeuren, concludeert Koolmees. Hij heeft daarom Roemer en een ploeg ambtenaren opdracht gegeven om bij werkgevers en overheden aandacht te vragen voor de problemen. Verder moeten ze maatregelen bedenken om arbeidsmigranten voor de korte en langere termijn te beschermen. Ook bekijken Roemer en zijn team waar te weinig arbeidskrachten zijn of juist overschieten, om hen beter te verdelen.

Onbetaald

Roemer laat weten dat het om een onbetaalde functie gaat. „Daarbij heb ik als voorwaarde gesteld dat deze nevenfunctie niet ten koste van mijn werk als waarnemend burgemeester van Heerlen mag gaan. Ik heb donderdag een gesprek op het ministerie hoe we dit verder gaan invullen.”

Roemer zette zich eerder als Tweede Kamerlid namens de SP in voor de positie van arbeidsmigranten. „Al zit de expertise op dit punt natuurlijk vooral bij de medewerkers van het ministerie.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal