Stadsprocessie vindt plaats binnen de muren van de Maastrichtse Servaasbasiliek

Het vertrek van de Stadsprocessie in 2017, vanaf de Servaasbasiliek. © archief Harry Heuts/De Limburger

Er zal zondag 17 mei een besloten processie plaatsvinden binnen de muren van de Servaasbasiliek. De Stadsprocessie tussen de Servaas en de Onze Lieve Vrouwebasiliek kan in verband met corona die dag geen doorgang vinden.

Sjak Planthof

Deken van Maastricht John Dautzenberg heeft het over een alternatieve sacramentsprocessie. „Het wordt een ommegang in de pandhof (binnenplaats van de basiliek, red.) of in de gangen van de basiliek, met een kleine kring aanwezigen. We hebben de parochies uitgenodigd hun vaandels en beeltenissen te brengen. Die worden dan opgesteld, zodat de aanwezigheid van de parochies daarmee tot uitdrukking komt.”

Beelden

Het ronddragen van beelden binnen de muren van de basiliek zal niet gaan volgens de deken. „Want daar zijn vaak meer dragers voor nodig die dan onmogelijk met anderhalve meter tussenruimte uit de voeten kunnen.” Het borstbeeld van Sint Servaas wordt die dag uit de schatkamer gehaald en in de kerk opgesteld. „We gaan er niet mee naar buiten, want dan krijg je alsnog een oploop.”

Uitgezonden

De mis en de alternatieve processie worden uitgezonden door RTV Maastricht. Ook de opening van de Servaasweek op zondag 10 mei wordt door de lokale omroep vanuit de Servaasbasiliek in beeld gebracht, met archiefbeelden van eerdere Bronprocessies waarmee de week altijd geopend wordt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal