Vrijheid is voor iedereen anders. Voor René uit Hingen is dat ‘leven zonder al te veel beperkingen’

Print
Vrijheid is voor iedereen anders. Voor René uit Hingen is dat ‘leven zonder al te veel beperkingen’

René Rutten (79) uit Hingen: ‘Vrijheid is leven zonder al te veel beperkingen’ Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Hingen -

Vrijheid is voor iedereen anders. Tien Limburgers geven hun persoonlijke visie op vrijheid en vrij zijn. René Rutten (79) uit Hingen: „Vrijheid betekent voor mij dat ik kan leven zonder al te veel beperkingen.”

Zonder beperkingen bestaat natuurlijk niet. Dat merken we op dit moment wel. Ik heb in de oorlog vijf dagen in de frontlinie gelegen. De ‘hel van het Hingen’, werd het genoemd. In ons huis leefden veertig mensen en de laatste dagen moesten we dag en nacht in een zelfgebouwde schuilkelder doorbrengen met bidden, huilen en beven. Ik was de jongste, werd extra beschermd maar ik voelde de angst van de volwassenen heel goed. De euforie die ontstond toen een Engelse soldaat de schuilkelderdeur open maakte en we bevrijd waren, was immens.

Lees hier het hele verhaal van René en negen andere Limburgers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen