Tientallen anti-lockdownactivisten aangehouden bij demonstratie in Den Haag

Print
Tientallen anti-lockdownactivisten aangehouden bij demonstratie in Den Haag

Afbeelding: AD/Regio 15

Bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn tientallen betogers aangehouden. Burgemeester Johan Remkes van de hofstad haalde eerder dinsdag een streep door de actie, omdat de anti-lockdownactivisten zich niet aan de regels en aanwijzingen hielden. Een bus van de Haagse vervoersmaatschappij HTM neemt de betogers mee naar het politiebureau.

Het protest was van tevoren niet aangemeld, zoals dat normaliter moet, maar werd niet verboden. Remkes wees de Koekamp vanochtend aan als plek waar de activisten hun demonstratie konden voorzetten. Als voorwaarde werd wel van de demonstranten verwacht dat zij minimaal anderhalve meter afstand van elkaar hielden. Dat gebeurde niet. Daarop besloot Remkes het protest eerder te beëindigen. ‘Wie niet aan de vordering voldoet wordt aangehouden’, twitterde de gemeente.

De demonstranten zijn door de Mobiele Eenheid en politie richting het Centraal Station begeleid. Daarbij werden spullen naar politiepaarden gegooid. Door de ME werd volgens calamiteitensite Regio15 meerdere klappen uitgedeeld.

Complotten

Vorige week was er nog een demonstratie van activisten tegen de lockdown, 5G en social distancing. Ook bij dat protest werden de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meterafstand niet nageleefd. Over het netwerk en de masten gaan op internet complotten rond. Zo zou de uitbraak van corona verband hebben met 5G.

Op sociale media ging de laatste tijd een oproep rond voor het tweede protest tegen de lockdown. Volgens die oproep vindt de demonstratie vandaag plaats van 12.00 tot 15.00 uur. Deelnemers werden opgeroepen om naar het Binnenhof te gaan.

Leuzen

In de nacht van maandag op dinsdag werden nog diverse leuzen als ‘Unlock now’, ‘Vrijheid nu’ en ‘Stay free’ met stoepkrijt op straten in Den Haag gekalkt. Vooral bij winkelcentrum Leyweg en het Zuiderpark verschenen volgens calamiteitensite Regio15 meerdere stoepkrijttekeningen.

Vermoedelijk werden de teksten door activisten opgetekend. Eerder verschenen er ook al leuzen in het Zuiderpark, die werden weggespoten. Ook deze teksten worden weggehaald.

De leuzen verschenen een dag nadat er in Den Haag in de nacht van zondag op maandag twee zendmasten in brand vlogen. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Het zou niet de eerste keer zijn in Nederland: inmiddels zijn er zo’n 25 masten in brand gestoken.

Tientallen anti-lockdownactivisten aangehouden bij demonstratie in Den Haag
Foto: AD/Regio15

Protest in Utrecht

Ook in Utrecht roerden tegenstanders van de lockdown zich. Onder politiebegeleiding trekken ze in een stoet van tientallen auto’s, motoren en busjes dwars door de stad. De deelnemers aan het protest wilden hiermee naar eigen zeggen laten zien dat zij de vrijheid vieren en vooral tegen de coronaregels zijn. “Je kunt niet mooier voor je vrijheid strijden dan op Bevrijdingsdag”, aldus een van hen.

Op de voertuigen stonden allerlei leuzen, onder tegen tegen 5G, vaccinaties en de coronamaatregelen. “Veel verschillende meningen met hetzelfde doel. Wij willen vrij zijn en trots uitstralen.” De optocht begon aan het einde van de ochtend in De Meern, trok dwars door de (binnen)stad en eindigde aan het begin van de middag precies aan de andere kant van Utrecht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →