Van der Poel kan Tour vergeten: organisatie nodigt geen extra teams uit

Print
Van der Poel kan Tour vergeten: organisatie nodigt geen extra teams uit

Mathieu van der Poel kan deelname aan de Tour dit jaar uit zijn hoofd zetten. Afbeelding: Cor Vos

Mathieu van der Poel kan de Tour de France voor dit jaar definitief uit zijn hoofd zetten. Er gingen verhalen rond dat er vanwege de uitzonderlijke omstandigheden eenmalig 24 in plaats van 22 teams aan de start zouden staan, maar volgens Tourbaas Christian Prudhomme is hier nooit sprake van geweest.

,,Dit voorstel is nooit besproken met de rennersvakbond”, zegt Prudhomme tegen L’Équipe. ,,Wel heeft de manager van het team van Mathieu van der Poel me gebeld. Maar het blijven gewoon 22 ploegen. Zelfs als er onverhoopt een ploeg weg zou vallen, gaan we geen extra uitnodiging sturen. Dan zullen er 21 ploegen aan de start staan.”

Lees ook: Nieuwe wielerkalender: Amstel Gold Race op 10 oktober, Giro en Vuelta overlappen

Van der Poel, rijdend voor het Procontinentale Alpecin-Fenix, zou de Tour aanvankelijk laten schieten (en alles zetten op het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen in Tokio), maar nu bijna de volledige sportkalender volledig op de schop is gegaan, had hij toch dolgraag willen deelnemen.

De negentien WorldTour-teams doen automatische mee aan de uitgestelde Tour, die als het goed is van start zal gaan op 29 augustus. De drie wildcards zijn vergeven aan de Franse formaties Arkéa Samsic, Total Direct Énergie (de ploeg van Niki Terpstra) en Vital Concept-B&B Hotels.

Lees ook: Met bomvolle koerskalender moeten ploegen kiezen: wie rijdt waar?