Barometer

MVV door de ogen van Jan Hoen

Print
MVV door de ogen van Jan Hoen

Jan Hoen Afbeelding: archief Rob Oostwegel

Maastricht / Itteren -

Hoe is de stand op de MVV barometer van VIA? Vandaag MVV Maastricht door de ogen van supporter én oud-bestuurder Jan Hoen.

Op de vraag of Jan Hoen zich supporter van MVV voelt of oud-bestuurder, kan hij snel een helder antwoord geven. „Absoluut ben ik supporter van us MVV’ke”, zegt hij volmondig. „Ik voel me verbonden met deze club.” En dat terwijl Hoen jarenlang verschillende bestuurlijke functies bij de Maastrichtse club vervulde. Zo was hij in de jaren negentig voorzitter en daarna directeur van MVV.

„Ik was geen wethouder meer in Maastricht toen ik werd gevraagd of ik voorzitter wilde worden van MVV. Dat heb ik een hele periode gedaan en ik was dag en nacht met de club bezig. Toen hebben ze me ook gevraagd of ik directeur wilde worden door Ron Weijzen op te volgen.”

Met de jongelui

Hoe ik bij MVV terecht ben gekomen? Hoen lacht: „Dat is heel erg lang geleden. „Op de Boschpoort heb ik vanaf het begin alle wedstrijden bezocht. Dat deden we met jongelui onder elkaar en zo ging je automatisch ook naar MVV kijken”, blikt hij terug. „Het voetbal trok me aan en ik werd fan van MVV. Zo gaat dat. Je komt met een club in aanraking en daar ga je voor. In mijn geval was dat MVV en ik ben altijd supporter gebleven. Met MVV deel ik lief en leed. Al is het wel meer lief dan leed hoor, al lijkt het soms niet zo. MVV voelt voor mij als familie. Het hoort bij mijn leven.”

Kampioenschap

In de periode dat Hoen bestuurder van MVV was, mag hij een kampioenschap meemaken in 1997. MVV betekent veel voor hem. „Een stad als Maastricht verdient een betaald voetbalclub. Het is het sportieve uithangbord de stad. MVV is belangrijk voor het imago van de hoofdstad van Limburg”, legt hij uit.

Ondanks zijn leeftijd van 79 jaar is Hoen nog elke twee weken op de tribunes bij MVV te vinden, maar bij een nederlaag laat hij zijn humeur niet beïnvloeden. Lachend: „Dan had ik in mijn leven veel slechte weekenden gehad. Natuurlijk heb ik de pest erin als MVV heeft verloren, maar meestal is dat van korte duur. Naar MVV gaan is elke veertien dagen een ontmoeting met de club, met de supporters en de bevolking van de stad Maastricht. Dat is een hele prettige bijkomstigheid.”

Spirit

Wat betreft de barometer was het voor MVV afgelopen seizoen niet zo rooskleurig, weet Hoen. „Maar we pakken het gewoon komend seizoen weer op. Er zit spirit genoeg bij de club en er zijn genoeg ideeën over. Je moet als supporter er altijd in blijven geloven, als je dat niet doet, hou je het niet lang vol. MVV hoort op het hoogste niveau in de eredivisie. In 1997 kwam dat ook onverwacht en dat kan nu ook gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat het weer zal lukken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →