Lijn-50 gemeenten stellen Omgevingsvisie noodgedwongen uit

Print
Lijn-50 gemeenten stellen Omgevingsvisie noodgedwongen uit

In de Omgevingsvisie wordt invulling gegeven aan de toekomstige de leef-, woon- en werkomgeving van het Heuvelland. Afbeelding: Harry Heuts

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset -

De Omgevingsvisie van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals moet noodgedwongen de koelkast in. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis.

De drie zogenoemde Lijn-50 gemeenten zijn momenteel aan het werk om te komen tot een mogelijk gezamenlijke Omgevingsvisie. Dit is een regionale invulling van de landelijke Omgevingswet, die per 1 januari volgend jaar zou moeten ingaan. Zou, inderdaad, want de kans is groot dat de invoering van de wet flink moet opschuiven. De coronacrisis neemt namelijk op dit moment veel voorbereidingstijd weg.

Toekomstbus

Dat geldt ook voor de drie gemeenten, die dit voorjaar net van start wilden gaan met de Toekomstbus. Deze bus zou op verschillende plekken stoppen om vervolgens bij burgers ideeën op te halen over hun kijk op hun woonomgeving. Deze inspraakronde zou weer moeten worden opgenomen in deze Omgevingsvisie.

„Doordat bijeenkomsten nu niet mogelijk zijn, hebben we in Lijn-50 verband moeten besluiten om het gehele traject on hold te zetten, zodat straks iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om alsnog te kunnen participeren”, zegt wethouder John Coenen van de gemeente Vaals.

Lees ook: Bus voor omgevingsvisie Lijn-50 gemeenten voorlopig opgeschort vanwege coronamaatregelen

Coenen: „Inbreng, meningen, oplossingen, beelden en visies van onze inwoners zijn enorm belangrijk, aangezien de Omgevingsvisie straks in belangrijke mate bepaalt hoe wij met onze leef-, woon- en werkomgeving om willen gaan en invulling gaan en willen geven aan ons vijfsterrenlandschap.” Volgens hem geldt voor dit traject: zorgvuldigheid voor snelheid.

De gemeenten wachten nu af hoe de planning van het Rijk eruit gaat zien voor de invoering van de nieuwe wet. Wel worden er volgens de wethouder op de achtergrond scenario’s uitgewerkt, zodat de gemeenten bij ‘groen licht’ weer van start kunnen gaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen