Verplicht mondkapje voor reizigers in openbaar vervoer

Print
Verplicht mondkapje voor reizigers in openbaar vervoer

Afbeelding: ANP

Net als in oa België, Duitsland, Italië en Spanje moeten reizigers in het openbaar vervoer straks verplicht een mondkapje dragen. Dat heeft premier Rutte vandaag gemeld in de persconferentie. Dit omdat anderhalve meter afstand houden in bussen en treinen iet haalbaar is. Het mag daarbij ook gaan om niet-medische mondkapjes. Deze zijn expliciet bestemd voor de zorg..

Vanaf 1 juni mogen treinen, metro’s en streekbussen weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden, zal het kabinet vanavond naar verwachting bekend maken. Omdat 1,5 meter afstand houden in dat scenario geen optie is - anders kunnen de treinen slechts een kwart van het normale aantal reizigers herbergen - wordt mondbescherming verplicht gesteld. Op die manier kunnen er veel meer reizigers in de trein, metro of bus.

Lees ook: Van musea tot camping: spoorboekje heropening van kabinet

NS en andere vervoerders roepen al langer om verplichte mondkapjes. De spoorwegen verliezen dit jaar zeker een miljard euro door de coronacrisis. Ook in andere Europese landen kiest men die route. Zo dienen reizigers in België, Italië en Spanje ze sinds maandag te dragen. In Frankrijk moet dat vanaf 11 mei. De eis geldt al langer in Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië.

Lees ook: Dit is de boodschap van Rutte vanavond: enige versoepeling en een stappenplan uit de coronacrisis

Roltrappen

Momenteel experimenteert NS met maatregelen die passen bij de huidige 1,5 meter beperkingen Zo zijn op zes treinstations looplijnen en stickers aangebracht. Op roltrappen geldt vier treden afstand en op perrons vijf tegels. In diverse dubbeldekkers zijn plexiglazen-schermen en stickers aangebracht. Per vierzitter mag er slechts één passagier plaatsnemen. Al met al ligt de capaciteit van de treinen die tussen Zwolle en Groningen rijden driekwart lager dan normaal.

Als op 1 juni het ov weer gaat rijden komt een einde aan een periode van bijna tweeënhalve maand. De Nederlandse Spoorwegen rijden sinds 21 maart met een fors teruggeschroefd rooster, dit nu het aantal reizigers door alle coronabeperkingen met bijna 90 procent was gekelderd. Alleen mensen met vitale beroepen, zoals zorgwerkers, mogen nu met de trein.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →