Week 35: Heel Nederland bevrijd!

© ANP

De oorlog is voorbij. Limburgers die tijdens de oorlog naar de noordelijke provincies zijn geëvacueerd komen terug. De stichting Herstel Limburg wordt opgericht om de oorlogsschade zo snel mogelijk te herstellen.

onze verslaggevers

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Evacués uit het noorden terug naar Limburg

VENLO, maandag 7 mei - Het Militair Gezag maakt in het Dagblad voor Noord-Limburg bekend dat de ‘terugvoer der Limburgsche bevolking uit de noordelijke provincies’ wordt georganiseerd door het comité Terug naar Limburg. Het is niet langer de bedoeling dat particulieren en instanties op eigen gelegenheid mensen terughalen. Een konvooi van 18 vrachtwagens en 2 autobussen vertrekt de volgende dag om evacués op te halen.

Lees ook: Na de bevrijding: misère in ‘concentratiekamp’ Limburg

Sjraar gedood in het zicht van de haven

EEMS, woensdag 9 mei - 7 mei 1945 is een mooie dag. Blerickenaar Sjraar van Heugten zit als dwangarbeider op het Duitse waddeneiland Wangerooge en wil na de capitulatie meteen naar huis. Samen met 45 andere Nederlandse dwangarbeiders ritselen ze iets met de kapitein van de MS Joanna die hen illegaal naar de Eemshaven bij Delfzijl zal brengen. Op 9 mei, in het zicht van de haven, ter hoogte van Spijk, loopt de Joanna op een zeemijn. Slechts zeven opvarenden overleven de ramp. Sjraar zit daar niet bij.

© Lé Giesen

Speciale stichting gaat wederopbouw leiden

VENLO - De stichting Herstel Limburg 1945 is opgericht om de oorlogsschade zo snel mogelijk te herstellen. Een week na de capitulatie van de Duitsers brengt de commissie Arbeidszaken en Wederopbouw een bezoek aan het Rijksscholingsinstituut in Venlo waar dertig timmerlieden en vijftig metselaars worden opgeleid.

In Nederland liggen 1,8 miljoen landmijnen

MOOK/BLERICK - Vanaf 1944 zijn in bevrijd gebied veel mijnen geruimd door Nederlandse vrijwilligers. Er vielen veel doden. Na de capitulatie moeten zevenduizend Duitse krijgsgevangenen, de brigade-Dräger, de explosieven opruimen. Ten oosten van de Maas, bij Mook en bij Blerick stikt het van de mijnen. Van midden mei tot midden juni 1945 worden maar liefst 125.000 van de 1,8 miljoen mijnen geruimd. De Duitsers moeten doorwerken tot Nederland in 1946 mijnenvrij is. Bij het ruimen worden 210 Duitsers gedood.

Via de kaart hieronder kunt u alle verhalen, podcasts en brieven in onze serie 75 jaar bevrijding terugvinden.