Van Nul tot Nu

Vier eeuwen Graaf Huyn

Print
Vier eeuwen Graaf Huyn

Het oude hoofdgebouw van het complex Sint-Jansgeleen, de woning van de heren Huyn, gebouwd in Maaslandse renaissancestijl. Afbeelding: Archief Heemkundevereniging Geleen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

In de Westelijke Mijnstreek is ‘Graaf Huyn’ een bekende naam. Dat komt vooral door de school en de straat die zijn naam dragen. Bovendien organiseerde de voetbalvereniging Quick ’08 jarenlang het prestigieuze Graaf Huyn toernooi. Toch reikt de kennis van de meesten onder ons nauwelijks verder dan zijn naam.

Van de Geleense tak van de oorspronkelijk uit Amstenrade afkomstige Huyns zijn er enkele personen geweest die de graventitel mochten dragen. Onder hen was Godfried, een zoon van Arnold III Huyn (heer van Geleen). Hij werd in 1640 rijksgraaf en landscommandeur van de Duitse Orde in Alden Biesen (B). De oudere broer van Godfried was Arnold IV Huyn werd graaf van Geleen. Hij trouwde in 1616 met Margaretha Wilhelmina van Wittenhorst. Arnold was door vererving heer van Geleen geworden en door zijn huwelijk werd hij heer van Deurne.

Graafschap

Op 5 mei 1620, dus 400 jaar geleden, werd hun oudste zoon Arnold V Wolfgang Huyn in deze laatstgenoemde plaats geboren. Op 2 maart 1624 overleed zijn vader al en in datzelfde jaar kreeg hij de titel Heer van Geleen. Vanwege zijn trouw aan de (R.K.) koning van Spanje tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de heerlijkheid Geleen (waartoe ook Spaubeek behoorde) in 1654 verheven tot graafschap. Later werd dat nog uitgebreid met onder andere Oirsbeek en Brunssum. Graaf Huyn overleed in 1668.

Kasteel

Het kasteel van de Huyns stond destijds bij Sint-Jansgeleen, op de grens van Geleen met Spaubeek. Het was omgracht en met een brug verbonden aan de nu nog bestaande voorburcht of boerderij. Naast deze boerderij zijn nog enkele restanten te zien van de voormalige burcht in de vorm van een hoop mergelstenen.

Nadat de tak van de Geleense Huyns eind 17e eeuw was uitgestorven werd het gebouw nog nauwelijks bewoond. Alleen eronder gelegen kerkers werden nog gebruikt om gevangenen vast te zetten. Tussen 1925 en 1935 werd het gesloopt en was het voorgoed verloren.

Viering uitgesteld

Het was de bedoeling van Heemkundevereniging Geleen om samen met het Graaf Huyncollege aan de 400ste verjaardag van de geboorte van Graaf Huyn uitgebreid aandacht te schenken. Vanwege de coronacrisis is dat een jaar uitgesteld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →