GaiaZoo op 1 juni weer open, Valkenier met Hemelvaart

Print
GaiaZoo op 1 juni weer open, Valkenier met Hemelvaart

De volière in GaiaZoo in Kerkrade. Afbeelding: Luc Lodder

Sevenum / Kerkrade / Eygelshoven -

GaiaZoo in Kerkrade gaat vanaf 1 juni weer open voor publiek. Familiepark De Valkenier in Valkenburg opent zelfs al op 21 mei, met Hemelvaart, de poorten. Toverland in Sevenum en ZooParc Overloon zijn nog met hun gemeenten in gesprek over een snelle heropening.

GaiaZoo laat de eerste of de eerste twee weken van juni maximaal vijfhonderd gasten toe in de Kerkraadse dierentuin. Bezoekers moeten vooraf digitaal een kaartje bestellen en krijgen een tijd toegewezen om zich aan de entree te melden zodat niet alle gasten tegelijkertijd komen. Het maximale aantal bezoekers zal in de weken daarna oplopen tot 2000 of 2500 per dag, zegt directeur Rob Huppertz die donderdag overleg heeft gehad met de gemeente Kerkrade en de veiligheidsregio.

Huppertz vindt dat gasten een ‘onbezorgd en onbelemmerd dagje uit’ moeten ervaren in GaiaZoo, zonder al te veel verbods- en waarschuwingsborden. Desondanks zal de dierentuin zich houden aan alle RIVM-voorschriften en protocollen waarin zaken als afstand houden en hygiënemaatregelen belangrijk zijn. De geitenboerderij en de sector waar doodshoofdaapjes contact kunnen maken met bezoekers blijven vooralsnog gesloten. De horeca beperkt zich tot ruim opgezette afhaalpunten. Gaiapark zal verder binnenkomende en uitgaande bezoekers van elkaar scheiden.

Valkenier

Albert Otermans van De Valkenier laat donderdagmiddag weten dat het familiepretpark in Valkenburg weer geopend is vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei. Op de 20ste mei wordt proefgedraaid. Alle protocollen worden er in acht genomen en er geldt een maximumaantal bezoekers per dag van 500 tot 700. „We hebben een heel groot terrein, dat er zo veel mensen zijn merk je dan niet eens”, zegt Otermans. Hij gaat het voornemen tot openstelling kenbaar maken bij de GGD en de gemeente.

Spoedoverleg

Dat is elders anders. In Sevenum zat de Toverland-directie donderdag in spoedoverleg met de gemeente en de Veiligheidsregio om te praten over heropening. Toverland kan nog geen datum noemen van openstelling omdat zaken op het gebied van veiligheid en techniek nog secuur moeten worden voorbereid. Zo’n zelfde spoedoverleg had de directie van het net over de Limburgse grens gelegen ZooParc Overloon. Ook daar was donderdagmiddag nog geen kogel door de kerk.

Snelle heropening werd woensdagavond een thema na de persconferentie van premier Mark Rutte, hoewel hij niks concreets meldde over dierentuinen en pretparken. In een online discussie meldde het RIVM dat deze branche nooit door de overheid gesloten is en dat heropening besproken moet worden met gemeenten en veiligheidsregio’s. Daar hebben de ondernemers in die branche donderdag geen gras over laten groeien.

Grens

Ondernemers erkennen dat ze nooit door de overheid gesloten zijn, maar dat ze door de afgekondigde maatregelen geen kant op konden en daarom over waren gegaan tot sluiting.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen