Amsterdam

UWV verwacht forse banenkrimp door coronacrisis

Print
UWV verwacht forse banenkrimp door coronacrisis

Afbeelding: ANP

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat het aantal banen in Nederland dit jaar zal dalen, ondanks de maatregelen die de overheid neemt om zo veel mogelijk banen te behouden.

Ook de versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet woensdag aankondigde, verandert daar niets aan. Vooral de uitzendbranche, reisbureaus, de luchtvaart, de horeca en de cultuur-, sport-, recreatie- en sierteeltsector kunnen te maken krijgen met een zeer forse krimp van het aantal. Het UWV laat weten pas later in het jaar een goede schatting te hebben van hoeveel banen er precies verloren gaan.

Industrie

Ook andere sectoren moeten rekening houden met een groot verlies aan banen in 2020, zoals de metaal- en technologische industrie, non-food detailhandel, autohandel, openbaar vervoer en dienstverlening zoals kappers. In totaal werken 2,4 miljoen werknemers (32 procent) in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp.

„Als iemand begin maart werkloos werd, waren er genoeg kansen om snel weer aan het werk te gaan. Dat is in deze tijd al een stuk lastiger”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. Toch zijn er ook sectoren waar de werkgelegenheid naar verwachting wel toeneemt. Zoals in de zorg, overheid en de post- en koeriersbranche, bij elkaar goed voor 1,8 miljoen werknemers (zo’n 23 procent van de werkgelegenheid).

Regelingen

Om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze tijd, kunnen werkgevers de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aanvragen. Zo’n 114.000 werkgevers hebben volgens het UWV inmiddels een beroep gedaan op de regeling. Van hen hebben er al 104.000 een voorschot gekregen van in totaal 1,9 miljard euro, zo werd eerder al bekend. Zo’n 6700 aanvragen zijn afgewezen. Bedrijven die een beroep doen op de NOW kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen