VVD en CDA willen terrassen hele pinksterweekend open

Print
VVD en CDA willen terrassen hele pinksterweekend open

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Regeringspartijen VVD en CDA vragen zich af of cafés en restaurants niet het hele pinksterweekend open kunnen. Dat zeggen ze donderdagmiddag in een groot coronadebat met het kabinet.

In de plannen die het kabinet woensdag uit de doeken deed, mogen deze horecagelegenheden vanaf 1 juni (tweede pinksterdag) open, maar eerste pinksterdag valt op zondag 31 mei.

VVD-voorman Klaas Dijkhoff vroeg in het debat niet alleen of de horeca iets eerder de deuren kan openen, maar ook of ze meer ruimte kunnen krijgen voor het inruimen van terrassen. Het kabinet moet lokale overheden aansporen daar over na te denken, vindt Dijkhoff. Die gaan daar namelijk over.

Lees ook: Zóveel cijfers over corona dat je het niet meer bijhoudt: vraag en antwoord op de belangrijkste cijfers

Goed idee

Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het een goed idee de horeca iets eerder open te laten gaan. ,,Als je het hebt over het kunnen spreiden van mensen, is het dan niet verstandig om het hele pinksterweekend hierin mee te nemen?”, vroeg hij het kabinet.

Heerma: ,,Dan verspreiden alle mensen die hunkeren naar een terrasbezoek zich over een heel weekend in plaats van dat ze allemaal kiezen voor die ene maandag.”

De oppositiepartijen hadden vooral vragen over het testbeleid van het kabinet. In juni moeten alle mensen getest kunnen worden als ze klachten hebben, maar de vraag is hoe het kabinet zoveel tests en laboratoriumcapaciteit vrij speelt.

Geen woorden, maar daden

,,Geen woorden over veiligheid, maar daden”, aldus PVV-leider Wilders. Hij wil dat de GGD’s hulp krijgen van duizenden vrijwilligers bij het uitvoeren van contactonderzoek, als bij iemand een coronabesmetting is vastgesteld.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het essentieel dat er veel wordt getest en goed contactonderzoek plaatsvindt, om te zorgen dat de experts en het kabinet nog beter weten waar we staan in de bestrijding van het coronavirus. ,,Als dat op orde is, varen we nog steeds op zicht. Maar dan weten we in ieder geval wat we zien.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen