Premier Rutte: Openen terrassen op 1 juni is nog onzeker

Print
Premier Rutte: Openen terrassen op 1 juni is nog onzeker

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte weet alleen zeker dat op 11 mei de basisscholen, de kappers en de nagelstudio’s weer open kunnen. Of de terrassen, restaurants en cafés op 1 juni ook kunnen volgen, beslist het kabinet pas in de week daarvoor. ,,1 juni is onzeker, 1 juli nog onzekerder.”

Die beslissing uit het ‘spoorboekje’ dat het kabinet woensdagavond ontvouwde, kan alleen als het aantal besmettingen niet te zeer oploopt. Volgens de experts van het Outbreak Management Team zal het openen van basisscholen en de hervatting van contactberoepen nauwelijks effect hebben op de verspreiding van het virus. ,,Terrassen en cafés gaan we alleen doen als een week van tevoren blijkt dat het ook verantwoord kan”, aldus Rutte in een Kamerdebat over de coronacrisis.

PVV-leider Geert Wilders verweet Rutte ‘drie stappen terug’ te zetten en ‘op de rem te trappen’. ,,Het lijkt wel of de premier nu aan het terugfietsen is op de routekaart die hij gisteren heeft uitgetekend. Dat zou een enorme teleurstelling zijn voor ondernemers.” Rutte benadrukte dat hij bij zijn persconferentie dat voorbehoud ook heeft gemaakt. ,,Ik heb toen ook gezegd: als dat kan.”

Lees ook: VVD en CDA willen terrassen hele pinksterweekend open

Criteria

Op vragen uit de Tweede Kamer weigerde Rutte te vertellen welke criteria het kabinet daarvoor hanteert. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel wilde dat donderdagochtend in een briefing in de Tweede Kamer niet uit de doeken doen. Dat is complex, stelt Rutte. Als besmettingen bijvoorbeeld alleen onder kinderen toenemen, geven die waarschijnlijk nauwelijks druk op ziekenhuizen en intensive cares. Kinderen krijgen doorgaans nauwelijks of alleen milde klachten van het coronavirus.

Wel zei Rutte dat de versoepeling van de maatregelen ook betekent dat er de komende tijd mensen ziek zullen worden van covid-19. ,,Er zullen ziekenhuisopnames zijn, er zullen IC-opnames zijn en mensen zullen ook, helaas, overlijden.”

Pinksterweekend

Als de terrassen op 1 juni wél open kunnen, vragen regeringspartijen VVD en CDA zich af of cafés en restaurants niet het hele pinksterweekend open kunnen. Eerste pinksterdag valt dit jaar op zondag 31 mei.

,,Als je het hebt over het kunnen spreiden van mensen, is het dan niet verstandig om het hele pinksterweekend hierin mee te nemen?”, vroeg CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma het kabinet. ,,Dan verspreiden alle mensen die hunkeren naar een terrasbezoek zich over een heel weekend in plaats van dat ze allemaal kiezen voor die ene maandag.”

VVD-voorman Klaas Dijkhoff wil dat horeca meer ruimte kan krijgen voor het inruimen van terrassen. Het kabinet moet lokale overheden aansporen daar over na te denken, vindt Dijkhoff. Die gaan daar namelijk over.

Oplossing voor sportscholen

De VVD en D66 maken zich er verder druk over dat de sportscholen pas 1 september open mogen. Dijkhoff: ,,Ik snap wel dat als je veel zweet en de airco blaast, anderhalve meter niet voldoende is. Maar ik vraag het kabinet wel om te kijken naar een specifieke oplossing. Dan kunnen de coronakilo’s er weer af. Want sporten is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor de volksgezondheid.”

Rob Jetten van D66 benadrukte dat de ene sportschool de andere niet is. Hij riep minister Martin van Rijn, die gaat over sport, daarom op te kijken naar maatwerk.

De oppositiepartijen hadden vanmiddag vooral vragen over het testbeleid van het kabinet. In juni moeten alle mensen getest kunnen worden als ze klachten hebben, maar de vraag is hoe het kabinet zoveel tests en laboratoriumcapaciteit vrij speelt.

Geen woorden, maar daden

,,Geen woorden over veiligheid, maar daden”, aldus PVV’er Wilders. Hij wil dat de GGD’s hulp krijgen van duizenden vrijwilligers bij het uitvoeren van contactonderzoek, als bij iemand een coronabesmetting is vastgesteld.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het essentieel dat er veel wordt getest en goed contactonderzoek plaatsvindt, om te zorgen dat de experts en het kabinet nog beter weten waar we staan in de bestrijding van het coronavirus. ,,Als dat op orde is, varen we nog steeds op zicht. Maar dan weten we in ieder geval wat we zien.”