landelijke pilot

Verpleeghuizen in Horst en Landgraaf open voor bezoek

Print
Verpleeghuizen in Horst en Landgraaf open voor bezoek

Hof te Berkel in Horst. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De verpleeghuizen De Dormig in Landgraaf en Hof te Berkel in Horst gaan weer bezoek toelaten. Ze doen mee aan de landelijke pilot bij 25 instellingen om bezoek voorzichtig op te starten.

Bij De Dormig is bezoek vanaf maandag al welkom, bij Hof te Berkel is dat nog niet duidelijk.

In elke veiligheidsregio gaat één verpleeghuis deelnemen aan de pilot. Een van de voorwaardes is dat de instelling die meedoet vrij van corona is, en ook geen besmettingen heeft gehad. Na anderhalve week wordt er geëvalueerd en wordt de bezoekregeling eventueel verruimd naar andere instellingen.

Meander, waar De Dormig onder valt, werkt al drie weken aan de voorbereiding, zegt bestuursvoorzitter Jack Jansen. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat er één of twee pilots in het hele land zouden zijn, waaronder een bij Meander, maar woensdagavond bleek dat de proef groter van opzet wordt. Door alle voorbereidingen die al waren gedaan, lukt het Meander om meteen maandag te starten.

Vaste contactpersoon

„Per bewoner gaat het voorlopig om één vaste contactpersoon die eenmaal per week maximaal drie kwartier op bezoek kan komen”, zegt Jansen. „Dat zal op afspraak gaan.” Het bezoek zelf vindt op de kamer van de bewoner plaats.

Bezoekers moeten een mondkapje dragen; dat stelt het verpleeghuis beschikbaar. Verder gelden de regels van het RIVM. „Dat betekent dat het advies is niet te komen bij klachten en afstand te houden tot elkaar.”

Er wordt niet gecontroleerd of er wordt geknuffeld, zegt Jansen, want wat zich op de kamer van bewoners afspeelt, is aan het zicht onttrokken. „Onze ervaring is dat mantelzorgers een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben, de risico’s voor deze kwetsbare doelgroep kennen en daar niet lichtzinnig mee omgaan.”

Samen met de Universiteit Maastricht wordt onderzoek gedaan tijdens de pilot naar het effect van bezoek op het welbevinden. „De afgelopen weken hebben vooral medisch-technische afwegingen het beleid bepaald. Bezoek is van enorm belang voor het welbevinden van onze bewoners. In welke mate, gaan we nu ook onderzoeken tijdens deze pilot.”

Plan

In Horst wordt nog druk geschreven aan een plan van uitvoering, zegt een woordvoerder van De Zorggroep, waar Hof te Berkel onder valt. Vanaf wanneer en onder welke voorwaarden bezoek daar welkom is, is nog niet duidelijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen