MVV en Roda JC scoren slecht in ranglijst lege stadions

Print
MVV en Roda JC scoren slecht in ranglijst lege stadions

Afbeelding: Ermindo Armino

Maastricht / Itteren / Kerkrade / Eygelshoven -

Voetbal in lege stadions, het lijkt voorlopig de toekomst te zijn op de Nederlandse velden. Voor veel clubs met overvolle tribunes een flinke aderlating, maar er zijn ook clubs die minder hoeven in te leveren. MVV en Roda JC spelen voor veel lege stoelen in het stadion. Ze behoren bij de top 5 van clubs met de laagste bezettingsgraad in het Nederlandse profvoetbal.

MVV - 36,9 procent

Met 10.000 plekken in De Geusselt heeft MVV voor de eerste divisie een vrij groot stadion, maar de ploeg uit Maastricht trekt nooit volle zalen. De nummer vijftien van de ranglijst kreeg dit seizoen in eigen huis gemiddeld 3.690 supporters over de vloer. Daarmee is het zelfs minder goed bezocht dan Jong Ajax, waar de bezettingsgraad 37,3 procent bedraagt.

FC Den Bosch - 34,6 procent

Als nummer elf van de eerste divisie is FC Den Bosch de hoogstgeplaatste ploeg uit deze lijst, maar het voetbal kan de inwoners van Den Bosch niet bekoren. In totaal kan het stadion gevuld worden met 8.500 voetballiefhebbers, maar dat is dit seizoen nog net gebeurd. Met gemiddeld 2.941 supporters is net iets meer dan een derde van Stadion De Vliert in gebruik.

TOP Oss - 34,5 procent

In het Frans Heesen Stadion zijn in totaal 4.560 supporters welkom, maar TOP Oss blijkt geen publiekstrekker. Op de veertien thuisduels dit seizoen kwamen in totaal 22.015 bezoekers af, wat een gemiddelde van 1.573 per wedstrijd betekent. De Brabantse ploeg bezette dit seizoen de zestiende plaats en wist zodoende geen extra supporters naar het stadion te lokken.

MVV en Roda JC scoren slecht in ranglijst lege stadions
Lege stoeltjes op de achtergrond in het Parkstad Limburg Stadion. Foto: BSR/SOCCRATES

Roda JC - 29,7 procent

Roda is een club met een rijke historie, die jarenlang op het hoogste niveau acteerde. Sinds de degradatie in 2018, pas de tweede in de clubgeschiedenis, ging het bergafwaarts met de ploeg uit Kerkrade. Roda stond voor de coronastop op de teleurstellende zeventiende plaats. Het Parkstad Limburg Stadion, dat in totaal 19.797 mensen kan huisvesten, had dit seizoen meer lege dan gevulde stoelen. De thuisduels van Roda trokken gemiddeld slechts 5.879 bezoekers.

Jong PSV - 24,5 procent

De beloften van PSV, die spelen op De Herdgang, hebben de laagste bezettingsgraad van de Nederlandse profvelden. In totaal zijn er 2.500 mensen welkom in Eindhoven, maar die plekken worden maar zelden gevuld. Gemiddeld kwamen er dit seizoen 612 mensen naar de duels van Jong PSV. Wedstrijden bezoeken in de anderhalvemetersamenleving lijkt bij de nummer achttien van de eerste divisie dus zo gek nog niet.