Verdachte vernieling Joods restaurant eerder voor zelfde opgepakt

Print
Verdachte vernieling Joods restaurant eerder voor zelfde opgepakt

Afbeelding: ANP

De 31-jarige man die vrijdagochtend is aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit van het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, is in 2018 door de rechter ook al veroordeeld voor vernielingen aan het restaurant. Hij sloeg toen meerdere ruiten in met een knuppel en stal een vlag uit de etalage van het restaurant.

De verdachte zou deze keer een ruit met een stalen buis hebben vernield en een Israëlische vlag uit het restaurant in brand hebben proberen te steken met een aansteker. De agenten gebruikten pepperspray toen zij de „agressieve verdachte” arresteerden, meldt de politie vrijdag. De politie heeft camerabeelden veiliggesteld.

Omdat het restaurant vanwege de coronacrisis gesloten was, was er op het moment van de vernieling niemand aanwezig in het restaurant op de Amstelveenseweg. HaCarmel is eerder doelwit geweest van vernielingen en begin dit jaar werd een verdacht pakketje voor de deur van het restaurant gevonden. Na onderzoek bleek dat pakketje geen explosieven te bevatten.

Burgemeester Femke Halsema betreurt het dat er opnieuw sprake was van een gerichte daad tegen het restaurant. Ze veroordeelde de recente daad en heeft direct contact gezocht met de eigenaar van het restaurant.

De nieuwe aanval op restaurant HaCarmel is „verschrikkelijk” en „waardeloos”, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. „De politie heeft gelukkig al meteen een verdachte te pakken gekregen.” Over diens beweegredenen kan ook de minister nog niets zeggen. Wel stelt hij al vast dat „we heel erg aan de slag moeten” met „de antisemitische uitingen die er meer zijn van allerlei idioten op sociale media”. Grapperhaus zegt over het voorval te hebben gebeld met de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. „Ik had al met hem afgesproken dat we echt weer even met elkaar gaan zitten” om over incidenten als deze te praten.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) laat vrijdag weten dat deze recente vernieling „zo kort na 4 mei een grimmige reminder is dat 75 jaar na de bevrijding antisemitisme nog steeds springlevend is”. „Vijf incidenten in twee jaar zijn geen toeval meer, geen verwarring, geen willekeurig vandalisme. We kunnen niet meer wegkijken.” De koepel van Joodse organisaties in Nederland roept de gemeente van Amsterdam en de regering op deze zaak als een daad van puur antisemitisme te veroordelen. „Erken het, dat is de eerste stap in de bestrijding ervan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen