Clubs in eerste divisie luiden noodklok: ‘40 tot 50 procent omzetverlies’

Print
Clubs in eerste divisie luiden noodklok: ‘40 tot 50 procent omzetverlies’

Afbeelding: BSR Agency

Maastricht / Itteren / Kerkrade / Eygelshoven -

In een gezamenlijk persbericht hebben de voetbalclubs uit de eerste divisie de noodklok geluid. Als na 1 september nog geruime tijd zonder publiek wordt gespeeld, heeft dat mogelijk desastreuze gevolgen voor de clubs. Omzetdalingen van veertig tot vijftig procent zijn mogelijk, zo geven de via de Coöperatie Eerste Divisie (CED) verenigde clubs aan.

Er kan bezuinigd worden in de eerste divisie en daarmee is een deel van de kosten op te vangen, zo wordt gemeld. In totaal kan misschien dertig procent van de kosten weggenomen worden, bijvoorbeeld door te bezuinigen op het aantal contractspelers en salarissen.

Huur van stadions

Door de spelersvakbonden wordt komend seizoen geduld dat de clubs maximaal 14 in plaats van 16 contractspelers in dienst hebben. Van dat laatste moet volgens de CED niet al te veel verwacht worden, omdat een gemiddeld salaris in de eerste divisie op 2.750 euro per maand ligt. Mogelijk kunnen overheden de huur van stadions voorlopig niet doorbelasten aan de clubs, zo wordt ook aangegeven.

Als de clubs vanaf 1 september met publiek kunnen beginnen, is de schade in de eerste divisie volgens een berekening in totaal 5 miljoen euro. Wordt er helemaal niet gevoetbald, dan is het 60 miljoen euro. Tussenliggende scenario’s, zoals langdurig spelen zonder publiek, kosten ook tientallen miljoenen.

Insteek van de CED is dat geen enkele club omvalt en dat de clubs in de eerste divisie op 1 januari 2021 allemaal nog bestaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen