Lekkage salpeterzuur bij Greenyard, bedrijf ontruimd

Personeelsleden van Greenyard zijn buiten het gebouw in veiligheid gebracht.

Personeelsleden van Greenyard zijn buiten het gebouw in veiligheid gebracht. © De Limburger

Champignonbedrijf Greenyard, het voormalige Lutèce, in Velden is vrijdagavond ontruimd vanwege een lekkage van salpeterzuur. Er waren circa twintig personen aan het werk.

Daan de Hulster

Volgens de brandweer lekte er salpeterzuur uit een koppeling op een vat van 200 liter. Het middel wordt in de fabriek aan de Oude Venloseweg gebruikt om tanks mee schoon te maken. Het zuur kwam terecht op een machine van 90 graden, waardoor de stof meteen verdampte. Er kwam alleen stoom vrij.

De brandweer heeft de fabriek geventileerd en bij metingen geen gevaarlijke stoffen vastgesteld. Greenyard mag de werkzaamheden pas weer hervatten als het mankement is verholpen.

Mogelijke brand

Eerder op de dag was de brandweer ook ter plaatse vanwege een mogelijke brand. Dat had niks te maken met de mogelijke lekkage.

Greenyard is gevestigd in het hart van de champignonteelt en verwerkt vers geoogste champignons in vele verschillende verpakkingsformaten. Ook worden er verse groenten en fruit en andere houdbare voedingsproducten zoals soepen, sauzen en pastagerechten in diverse verpakkingen verwerkt.

© De Limburger

Later meer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee