Basisscholen weer open: ‘Ik had zo’n zin om weer naar school te komen’

Print
Basisscholen weer open: ‘Ik had zo’n zin om weer naar school te komen’

De basisscholen zijn maandagochtend weer begonnen. Directeur Margo Jacobs van bs de Firtel wijst de kinderen waar ze heen moeten. Afbeelding: John Peters

Stramproy -

De basisscholen zijn na acht weken weer open. In veel gevallen met halve klassen en slechts twee dagen per week. Maar iedereen is er blij om. De leerkrachten, de ouders en de kinderen zelf, zo blijkt in Stramproy.

Op het schoolplein staan overal gele lijnen op de grond, hangen verbodsbordjes voor ouders, zijn er rode lijnen in de klas en looprichtingen en handen-was-instructies bij de wc’s. De kinderen van basisschool De Firtel en obs de Duizendpoot in Stramproy – die samen één gebouw delen - willen vanochtend door dezelfde ingang naar binnen. Maar dat mag niet meer. „De Firtel? Dan moet je om het gebouw heen lopen en de andere ingang nemen”, zegt directeur Margo Jacobs, als een soort verkeersregelaar. „Noodopvang? Dan mag jij rechtdoor. Bovenbouw van de Duizendpoot? Achter de glazen deur meteen rechts de trap op.”

Basisscholen weer open: ‘Ik had zo’n zin om weer naar school te komen’
Kinderen en ouders zijn blij dat ze weer naar school kunnen. Foto: John Peters

Ach ja, het is de eerste dag, na acht weken corona-thuisonderwijs. Ouders die op het schoolplein op gepaste afstand moeten blijven, zijn blij dat hun kind twee hele dagen weer naar school mag. „Het is goed dat ze de vriendjes en vriendinnetjes weer zien”, zegt een moeder van een kleuter uit groep 1. „En het is goed voor de regelmaat thuis.” Bijna alle 35 leerkrachten van de twee scholen zijn er, op één na. Die had keelpijn en laat zich eerst testen. Van de kinderen komt deze week 99 procent. Sommigen komen niet vanwege hun kwetsbare ouders. Maar wie er is, is reuze blij. „Ik heb vanmorgen meteen mijn kleren aan gedaan toen ik uit bed kwam en zélf mijn tas ingepakt”, vertelt Aaron (9) van de Duizendpoot trots. „Ik had zo’n zin om weer naar school te komen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →