Crisis deert OCI amper: meer omzet, wel lagere prijzen

Print
Crisis deert OCI amper: meer omzet, wel lagere prijzen

Een fabriek van OCI op Chemelot in Geleen. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Kunstmestfabrikant OCI komt tot dusver redelijk ongeschonden door de coronacrisis. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 36 procent naar 811 miljoen dollar. Onder de streep leed OCI echter een nettoverlies van 82 miljoen dollar, net zoveel als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De in Amsterdam aan de beurs genoteerde Egyptische onderneming, met fabrieken op onder meer chemiecomplex Chemelot in Geleen, zegt amper last te hebben van de crisis. De productie draaide op volle kracht door. Er werd meer kunstmest en methanol afgezet, maar wel tegen lagere prijzen.

De omzet van melamine, een grondstof voor lijmen en harsen voor bijvoorbeeld meubelplaten, laminaatparket, coatings, verven en kunststof producten, daalde met 13 procent. Opvallend is dat het concern zijn verwachtingen voor heel 2020 handhaaft. „De vraag naar kunstmest ziet er voor dit jaar goed uit”, aldus topman Sawiris. „Het orderboek voor het lopende kwartaal is goed gevuld.”

De methanoltak worstelt met dalende prijzen. Toch blijft OCI optimistisch over deze divisie, omdat het concern ten opzichte van de concurrenten een van de laagste kostprijzen heeft. Vanwege de corona-uitbraak is besloten om een eventuele verkoop van de methanolactiviteiten door te schuiven naar de eerste helft van volgend jaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen